Wat verandert er in 2024? Prinsjesdagnieuws voor werkgevers

Op Prinsjesdag presenteerde het demissionair kabinet de plannen voor 2024. Er zijn (wets-)wijzigingen die voor jouw organisatie of bedrijf van belang kunnen zijn. We zetten Prinsjesdagnieuws voor werkgevers in 2024 op een rij:

Reiskostenvergoeding omhoog

De vergoeding die je werknemers mag geven voor reiskosten gaat in 2024 omhoog. De onbelaste reiskostenvergoeding wordt verhoogd van 21 naar 23 cent per kilometer vanaf 1 januari 2024. De stijgende benzineprijs is hiervoor de belangrijkste reden.

Onbelaste OV-abonnementen worden eenvoudiger

Vanwege de ingewikkelde en bewerkelijke regels over OV-abonnement wordt in het Belastingpakket 2024 voorgesteld dat OV-abonnement altijd gericht vrij te stellen, mits de werknemer de OV-kaart zakelijk gebruikt. Meer informatie wat dit voor jouw organisatie betekent krijg je via de salarisexperts van HR5.

Prinsjesdagnieuws 2024 voor werkgevers

SLIM subsidie in 2024

Door het afschaffen van de scholingssubsidie STAP is de SLIM subsidie verhoogd met 73,5 miljoen. Via de SLIM subsidie kunnen werkgevers subsidie ontvangen voor ontwikkeling- en leertrajecten voor werknemers. Het beter laten aansluiten van scholing en arbeidsmarkt vindt de overheid erg belangrijk om mensen mogelijk te maken zich aan te passen aan een veranderende arbeidsmarkt. Meer lezen over SLIM subsidie>

Gemiddelde premies ZW en WGA dalen

Het gemiddeld premieniveau van de WGA daalt van 0,87% in 2023 naar 0,77% in 2024. Het gemiddelde percentage van de Ziektewet daalt van 0,66% naar 0,45%, zo meldt het UWV. Hoe hoog de premie voor werkgevers is, blijkt uit de WHK-beschikking die eind november op de deurmat valt. Stuur deze WHK-beschikking altijd door naar je salarisadministrateur voor controle.

Bijtelling elektrische auto’s blijft gelijk in 2024

Rij je je zakelijke, elektrische auto ook privé, dan heb je tot 2025 een gunstiger bijtellingstarief dan brandstofauto’s. Over de eerste € 30.000 van de cataloguswaarde blijft de bijtelling 16%. Is de auto duurder dan € 30.000, dan betaal je over het meerdere hetzelfde bijtellingspercentage als brandstofauto’s, namelijk 22%.

Einde tijdelijke verhoging van de ruimte werkkostenregeling

In het Belastingsplan 2024 staat dat de vrije ruimte in de werkkostenregeling volgend jaar wordt verlaagd naar 1,92% van de loonsom tot een bedrag van € 400.000. Als de loonsom hoger is, dan blijft de vrije ruimte over het meerdere 1,18% zoals in 2023.

Foto van Fer Troulik via Unsplash

Prinsjesdagnieuws 2024 voor werkgevers. Op de hoogte blijven?

Dit zijn de Prinsjesdag veranderingen die voor werkgevers van belang kunnen zijn. Ben je benieuwd naar meer artikelen, weetjes of nieuws op HR en wetgeving vanuit HR5?

Volg ons dan op Social Media.