SLIM project ondersteunt loopbaan- en ontwikkelplannen van jouw werknemers

In maart en september kunnen we SLIM subsidies aanvragen voor onze klanten. We leggen je graag uit wat de SLIM subsidie is. En hoe jouw organisatie of bedrijf de SLIM subsidie kan gebruiken voor de loopbaan- en ontwikkelplannen van jouw werknemers. Een SLIM project ondersteunt de loonbaan- en ontwikkelplannen van jouw werknemers. En een leven lang leren, daar plukt iedereen de vruchten van!

Ontwikkeling van werknemers

Het ontwikkelen van werknemers en een leven lang leren gebeurt te weinig in het MKB, zo vindt de overheid. Grote bedrijven hebben hiervoor vaak budgetten beschikbaar, maar voor het MKB is dat een stuk lastiger. Daarvoor is de SLIM subsidie in het leven geroepen: Subsidie voor Leren en ontwikkelen In het MKB. De SLIM subsidie is bedoeld om het midden- en kleinbedrijf te helpen met het stimuleren van de werknemers om aan de slag te gaan met hun eigen ontwikkeling. Om meteen een misverstand uit de wereld te helpen: het is géén subsidie om opleidingen van te betalen, maar wél een subsidie om je werknemers bewust te maken van de opleidingen die voor hen geschikt zijn. Door je werknemers actief te laten nadenken over hun loopbaan en ontwikkeling, helpt je bij het vitaal houden van je werknemers en je bedrijf.

Het HR5 stappenplan voor een SLIM project

1. HR-scan organisatie

De invulling van een SLIM project én dus de aanpak van HR5 bestaat uit drie stappen. We beginnen met HR Scan, waarbij we kijken wat de status is van de HR-organisatie, wat er wel is en wat er niet is. Dit doen we door middel van interviews met directie en/of eigenaren. Daarnaast spreken we ook graag een aantal werknemers. Wanneer er op dezelfde onderwerpen uiteenlopende antwoorden worden gegeven hebben we iets interessants te pakken en duiken we daar dieper in. Zo kan het zijn dat een directeur erg tevreden is over het inwerktraject van werknemers en het idee heeft dat dat op rolletjes loopt, terwijl een werknemer vindt dat collega’s verkeerd worden ingewerkt. Of andersom kan natuurlijk ook! Tijdens deze interviews kijken we ook naar de ontwikkelmogelijkheden en -behoeften van de werknemers. We maken de HR Scan af door te kijken naar alle HR-documenten en deze juridisch te toetsen. Denk bijvoorbeeld aan je arbeidsovereenkomsten en personeelsgids.

2. Individuele loopbaan- en ontwikkelplannen voor werknemers

De tweede stap van het SLIM project is het maken van individuele loopbaan- en ontwikkelplannen voor de werknemers. Het doel van deze plannen is om persoonlijke doelen optimaal te laten matchen met organisatiedoelen. Onze gespecialiseerde loopbaanprofessional voert dit uit. Afhankelijk van de vraag en de behoefte gaat zij samen met je werknemers op zoek naar waar hun sterke punten en waar hun verbetermogelijkheden liggen. Dit kan ertoe leiden dat een werknemer een opleiding wil gaan doen om nog beter te worden in zijn of haar functie. Of dat een werknemer erachter komt dat zijn of haar ambities bij een hele andere functie binnen je bedrijf liggen. In sommige gevallen blijkt zelfs dat een werknemer bij een andere werkgever gelukkiger wordt. Iemand helpen met het vertrekken uit jouw bedrijf lijkt misschien gek, maar je kunt je ook afvragen of het goed is werknemers aan het werk te hebben die niet goed op hun plek zitten.

3. Functionerings- en beoordelingsmethodiek

Uit stap 1 en stap 2 zullen allerlei resultaten komen: wat is belangrijk voor het bedrijf op het gebied van HR? Wat zijn de persoonlijke ontwikkeldoelen van werknemers? Om ervoor te zorgen dat deze resultaten verankerd blijven in de organisatie en niet met HR5 mee de deur uit lopen gaan we op zoek naar een goede functionerings- en beoordelingsmethodiek die past bij de organisatie. Binnen deze methodiek zorgen we dat alle behaalde resultaten uit de eerdere stappen periodiek worden besproken. Op deze manier blijven de nieuwe inzichten in leven. Als bonus zorgen we er ook voor dat je één duidelijk HR-document hebt waarin al het beleid en alle regelingen zijn gebundeld. Zo heb je een mooi handvat waarmee je de toekomst tegemoet kunt!

SLIM project ondersteunt ontwikkelplannen

HR5 helpt je organisatie of bedrijf graag verder door aan de slag te gaan via een SLIM-project. Want het ontwikkelen van werknemers zorgt ervoor dat je optimaal kunt profiteren van de kennis en talenten van je werknemers. Ben je benieuwd wat HR5 voor je kan betekenen om je werknemers te ontwikkelen? Wil je meer weten over een SLIM-project en de SLIM-subsidie? Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek!

Op de hoogte blijven?

Benieuwd naar meer artikelen, weetjes of nieuws op HR en wetgeving vanuit HR5?

Volg ons dan op Social Media.