Hoe werkt de ketenbepaling voor arbeidsovereenkomsten?

Sinds 1 januari 2020 kun je als werkgever maximaal 3 tijdelijke contracten aangaan met een werknemer in maximaal 36 maanden. Daarna is het volgende contract automatisch een vast contract. Tenzij er in de CAO andere regels bepaald zijn. HR5 legt je uit hoe ketenbepaling voor arbeidsovereenkomsten werkt.

Maar hoe werkt die ketenbepaling dan?

Als de werknemer 3 tijdelijke, achtereenvolgende arbeidsovereenkomsten met jou als werkgever heeft gehad binnen 36 maanden, dan krijgt zij/hij daarna een vast contract. Deze ketenbepaling geldt voor alle arbeidsovereenkomsten die eindigen na 1 januari 2020. Ook als die arbeidsovereenkomst is aangegaan voor 1 januari 2020! Hou rekening met de ketenbepaling als je een contract afsluit met een medewerker, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

AOW-gerechtigden

Voor AOW-gerechtigden is de ketenbepaling ook van toepassing. Voor hen geldt een maximum van 6 tijdelijke arbeidsovereenkomsten in maximaal 4 jaar. Na meer dan 6 opeenvolgende tijdelijke contracten of na 4 jaar moet de werknemer automatisch een vast contract krijgen.

Ketenbepaling bij werken via het uitzendbureau

Als de werknemer voor hetzelfde werk eerst via een uitzendbureau heeft gewerkt en daarna rechtstreeks bij jou in dienst komt, is de ketenbepaling ook van toepassing. Hou je aan het maximaal aantal achtereenvolgende arbeidsovereenkomsten.

Hoe werkt ketenbepaling voor arbeidscontracten?

Wist je dat de overheid een vast contract (onbepaalde tijd) in combinatie met vaste uren beloond? Dit doen ze door jouw bijdrage voor de WW-premie te verminderen met 5% voor iedere medewerker die zowel een vast contract als vaste uren heeft. Vast contract loont, ook voor werkgever. Ons advies is daarom: als je niet meer twijfelt aan een medewerker, geef dan een vast contract! Bel HR5 voor advies op maat.

Afbeelding door sol via Unsplash

Op de hoogte blijven?

Benieuwd naar meer artikelen, weetjes of nieuws op HR en wetgeving vanuit HR5?

Volg ons dan op Social Media.