10 tips tegen Zoom vermoeidheid

groei asset

Fysieke (werk)bijeenkomsten komen weer op gang, nu de corona-maatregelen in Nederland versoepeld worden. Toch is het waarschijnlijk dat online meetings hun plek in het communicatieverkeer behouden. Daarbij hoort ook de valkuil van Zoom vermoeidheid. Hoe voorkom je dit? 

De voordelen van online meetings 

Het is duidelijk dat het gebruik van online meeting-software grote voordelen heeft. Niet alleen in werkomgevingen, maar ook voor vrienden, families, en opleidingen zijn de virtuele meetings een fijn beschikbaar communicatiemiddel geworden. In contact blijven is nog nooit zo makkelijk geweest. Elkaar blijven spreken en effectief samenwerken is goed mogelijk ondanks de fysieke afstand. We hebben in korte tijd geleerd te werken met diverse online tools, scherm delen en online samenwerken. 

Waardoor komt Zoom-vermoeidheid? 

Helaas blijken de frequente Zoom-, Google Meet en Skype bijeenkomsten ook vermoeidheid en stress met zich mee te brengen. Het ontstaan van Zoom-vermoeidheid wordt inmiddels zeer serieus genomen in wetenschappelijke, Arbo- en medische kringen. Door de vele en vaak langdurige online meetings ervaren veel werknemers uitputting en vermoeidheid, meer dan bij een face-to-face vergadering. Wetenschappers verklaren deze Zoom-vermoeidheid door: toename van cognitieve belasting, teveel staren op korte afstand, beperkte bewegingsvrijheid en constant jezelf in beeld zien. 

10 tips tegen Zoom-vermoeidheid 

Nu de corona-maatregelen versoepelen, zullen velen toch regelmatig thuis blijven werken. Tien keer per week van en naar je werk rijden is niet meer de norm. Zeker wanneer voor een meeting reizen over grotere afstanden noodzakelijk is, zullen online meetings een zeer goede optie blijven. Door actief rekening te houden met Zoom-vermoeidheid kunnen problemen worden voorkomen. Om productiever te zijn en minder last te hebben van Zoom-vermoeidheid, kun je rekening houden met onderstaande tips: 

  • Plan niet teveel online meetings op een dag. Zou je offline ook meer dan 3 meetings hebben per dag? Bedenk dat online meetings meer energie kosten. Plan je agenda dus niet te vol. 
  • Is een online meeting noodzakelijk? Gebruik telefoon en e-mail. Of maak samen een wandeling buiten. Verkort je video vergaderingen tot 25 of 50 minuten per keer en neem een pauze tijdens en tussen meetings. 
  • Neem af en toe een pauze van het scherm en kijk uit het raam of in de verte. Je ogen kunnen met hun focus op iets anders, daarna weer beter hun werk doen. 
  • Zet het beeld van jezelf uit, als dat kan. De hele tijd in je eigen gezicht staren werkt erg vermoeiend voor de hersenen. 
  • Probeer tijdens online meetings te bewegen. Zet je video af en toe uit en ga even bewegen. Of zet je laptop op een hoger punt, zodat je (een deel van de vergadering) staand kunt doen.
  • Zit niet te dicht op je scherm en kies een neutrale achtergrond.
  • Voorkom afleiding en multi-tasking tijdens de online meeting. Leg je telefoon weg, zet andere schermen uit en ga in een rustige ruimte zitten, indien mogelijk. Zo kun je je aandacht beter bij de vergadering houden en dit kost je minder energie. Laat video achterwege bij externe gesprekken of grote groepen. Het is nog steeds prima om een telefoongesprek aan te gaan of je video achterwege te laten.
  • Laat video niet de voorkeurscommunicatie worden en voel je niet verplicht altijd video aan te hebben. Maak sociale online meetings optioneel. Na een dag videobellen kan je al erg vermoeid zijn.
  • Zorg dat virtuele sociale bijeenkomsten vrijblijvend zijn; laat mensen zich welkom voelen, maar maak deelname geen verplichting. 

RisicoInventarisatie en Evaluatie

Het is als organisatie ook belangrijk om een Risico Inventarisatie & Evaluatie te maken voor de werknemers die niet op kantoor, maar thuis of elders werken. Zo kunnen klachten, zoals bij Zoom-vermoeidheid, worden voorkomen. Voor werknemers die zogenaamd plaats onafhankelijk werken gelden een beperkt aantal regels uit het Arbobesluit en de Arboregeling. 

Hulp bij opstellen en toetsen RI&E

Heb je thuiswerken meegenomen in jouw RisicoInventarisatie & Evaluatie ? Wij helpen je graag met het opstellen en toetsen van uw RI&E.

Maak een afspraak


Nieuwsbrief

Geen HR5 nieuws missen? Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

AanmeldenBedankt


a2hs_explain
a2hs_tap
a2hs_then