Hoe werkt de ketenbepaling voor arbeidsovereenkomsten? 

hero image

Leestijd: 1 minuut

Sinds 1 januari 2020 kun je als werkgever maximaal 3 tijdelijke contracten aangaan met een werknemer in maximaal 36 maanden. Daarna is het volgende contract automatisch een vast contract. Tenzij er in de CAO andere regels bepaald zijn. 

Maar hoe werkt die ketenbepaling dan? 

Als de werknemer 3 tijdelijke, achtereenvolgende arbeidsovereenkomsten met jou als werkgever heeft gehad binnen 36 maanden, dan krijgt zij/hij daarna een vast contract. De nieuwe ketenbepaling geldt voor alle arbeidsovereenkomsten die eindigen na 1 januari 2020. Ook als die arbeidsovereenkomst is aangegaan voor 1 januari 2020! 

Tijd tussen de contracten 

Wanneer er meer dan zes maanden tussen de arbeidsovereenkomsten in zit, begint de keten opnieuw. Bij tijdelijk terugkerend werk dat maximaal 9 maanden per jaar kan worden gedaan is die tussenpoos 3 maanden. Dan moet dat wel zijn opgenomen in de CAO van je bedrijf.  

AOW-gerechtigden

Voor AOW-gerechtigden is de ketenbepaling ook van toepassing. Voor hen geldt een maximum van 6 tijdelijke arbeidsovereenkomsten in maximaal 4 jaar. Na meer dan 6 opeenvolgende tijdelijke contracten of na 4 jaar moet de werknemer automatisch een vast contract krijgen.

Ketenbepaling bij werken via het uitzendbureau 

Als de werknemer voor hetzelfde werk eerst via een uitzendbureau heeft gewerkt en daarna rechtstreeks bij jou in dienst komt, is de ketenbepaling ook van toepassing.  

Wist je dat de overheid een vast contract (onbepaalde tijd) in combinatie met vaste uren beloond? Dit doen ze door jouw bijdrage voor de WW-premie te verminderen met 5% voor iedere medewerker die zowel een vast contract als vaste uren heeft. Ons advies is daarom: als je niet meer twijfelt aan een medewerker, geef dan een vast contract! 

Bel HR5 voor advies op maat.

Bel ons
a2hs_explain
a2hs_tap
a2hs_then