Verlofdagen tijdens ziekte: wat mag wel en wat niet als werkgever?
Als werkgever kun je rond de vakantie tegen vragen aanlopen, zoals een medewerker die ziek wordt tijdens zijn vakantie. Of iemand die juist vakantiedagen wil opnemen tijdens langdurige ziekte. Hoe ga je als werkgever zorgvuldig om met deze situaties zonder wetgeving, personeelsbeleid en menselijkheid uit het oog te verliezen. Wat mag je wel en niet afschrijven? En hoe zorg je dat je goed handelt voor zowel je medewerker als je organisatie? In dit artikel zetten we de belangrijkste inzichten voor je op een rij; helder, betrokken en in lijn met de actuele regels.
Mag je verlofdagen afschrijven als iemand ziek is?
Allereerst de prangende vraag: mag je verlofdagen afsluiten als een medewerker in verzuim zit. Het korte antwoord: niet zomaar. Wordt een medewerker ziek tijdens zijn of haar vakantie? Dan gelden de ziektedagen in principe niet als verlofdagen. Voorwaarde is wél dat de medewerker zich ziekmeldt volgens de afgesproken procedure. Zo niet, dan blijven de dagen gelden als opgenomen vakantie. Wil een zieke medewerker zelf verlof opnemen, bijvoorbeeld om echt even afstand te nemen van werk of re-integratie? Dan mag dat, als die keuze bewust is en er geen medische bezwaren zijn. Overleg dit daarom met de bedrijfsarts en leg de afspraak goed vast.
Wat zijn je rechten en plichten als werkgever?
Als werkgever ben je verplicht om zorgvuldig en eerlijk om te gaan met verlofdagen tijdens ziekte. Je mag geen vakantiedagen afschrijven als iemand volledig arbeidsongeschikt is, tenzij de medewerker hier zelf expliciet om vraagt. Bij gedeeltelijke arbeidsgeschiktheid mag je wel vakantie afschrijven, mits dit past binnen het re-integratieproces en de medewerker ermee instemt. Wettelijke vakantiedagen mag je bovendien pas laten vervallen als duidelijk is dat de medewerker voldoende gelegenheid heeft gehad om ze op te nemen. Ga hierover hierover het gesprek aan met je medewerker en leg afspraken schriftelijk vast. Bij twijfel is het goed om de bedrijfsarts of casemanager te betrekken. HR5 denkt hierin graag met je mee.
Waarom heldere afspraken over verlofdagen tijdens ziekte belangrijk zijn
Zowel bij medewerkers als werkgevers zorgen situaties waarin ziekte en vakantie samenkomen regelmatig voor vragen en onzekerheid. Onwetendheid over de regels kan leiden tot misverstanden, frustratie of zelfs conflicten. Juist daarom is het belangrijk om als organisatie te weten waar je staat: wat mag je verwachten van een medewerker, en wat mag hij of zij van jou verwachten? Door de formele kaders goed te kennen én oog te hebben voor de persoonlijke situatie van je medewerker, creëer je duidelijkheid en vertrouwen. Zo voorkom je onnodige discussie en draag je bij aan een duurzame werkrelatie, ook als iemand tijdelijk uitvalt.
Meer weten over de regels rond ziekte en vakantie?
In een eerder artikel gingen we dieper in op de wet- en regelgeving rond ziekte en vakantie. Daarin lees je bijvoorbeeld hoe het zit met het opbouwen van vakantiedagen tijdens ziekte en hoe je vakantiewensen van zieke medewerkers beoordeelt.
Samengevat: dit helpt jou als werkgever verder
Als werkgever hoef je ziektedagen tijdens vakantie niet als vakantiedagen te tellen, mits de medewerker zich tijdig en correct ziekmeldt. Wil een zieke medewerker verlof opnemen, dan is het belangrijk dit persoonlijk te bespreken en zorgvuldig vast te leggen. In situaties waarin twijfel bestaat over wat verantwoord is, helpt het om een bedrijfsarts of casemanager te betrekken. Duidelijke en wederzijds afgestemde afspraken zijn essentieel. Uiteindelijk gaat het erom dat je een aanpak kiest die zowel juridisch klopt als recht doet aan de mens achter de medewerker.
Samen in verbinding, ook bij verzuim
Bij HR5 geloven we dat goed werkgeverschap verder gaat dan regels volgen. Het gaat om mensen begeleiden, ook als het even niet vanzelf gaat. Wil jij sparren over een concrete situatie of heb je vragen over verlof bij ziekte? We denken graag met je mee. Vul ons contactformulier in>
Op de hoogte blijven?
Benieuwd naar meer artikelen, weetjes of nieuws op HR en wetgeving vanuit HR5?
Volg ons dan op Social Media.