Hoe controleer je de Werkhervattingskas beschikking?

salarisadministratie asset

Eind november ontvang je als werkgever een beschikking van de Belastingdienst met daarin de premies Whk voor het nieuwe jaar, als je publiek bent verzekerd bent als werkgever, en geen eigenrisicodrager. Het is belangrijk om deze beschikking goed te controleren. HR5 geeft je tips over hoe je de werkhervattingskas beschikking controleert. 

Wat is de Werkhervattingskas?

De Werkhervattingskas (Whk) is onderdeel van de werknemersverzekeringen. Als werkgever draag je premie Werkhervattingskas af, waarvan werknemers betaald worden die ziek of arbeidsongeschikt zijn.

Premie

De premiepercentages die de Belastingdienst gebruikt om de Whk premies te berekenen, worden vastgesteld aan de hand van de premieplichtige loonsom van twee jaar daarvoor. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de grootte van de werkgevers op basis van de gemiddelde loonsom. Voor de verschillende categorieën werkgevers gelden andere premiepercentages.

De Werkhervatttingskas premie bestaat uit:

-         WGA-premie (Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten)

-         ZW-premie (Ziektewet)

Kleine werkgevers betalen een sectorale WGA-premie, op basis van de uitkeringslast van hun bedrijfssector. Middelgrote en grote werkgevers betalen een (deels) individuele premie, op basis van de uitkeringslast van het bedrijf.

Het premiepercentage dat je als werkgever betaalt kan beïnvloed worden door werknemers die ziek of arbeidsongeschikt uit dienst gaan.

Controleer de Beschikking Werkhervattingskas

Eind november ontvang je de beschikking Werkhervattingskas van de Belastingdienst. In de praktijk blijken daar regelmatig fouten in de zitten. Het is daarom erg belangrijk dat je de beschikking goed controleert. Je wilt natuurlijk niet meer premie betalen dan nodig is.

Controleer minstens de volgende punten:

-         Check of de gemiddelde loonsom van je organisatie klopt met de beschikking

-         Controleer of de juiste sectorindeling op de beschikking staat

-         Controleer bij het UWV of werknemers terecht op de ZW- en WGA-lijst staan van twee jaar terug

-         Bereken de verhouding van de toegerekende uitkeringslast en de loonsom van je organisatie


HR5 helpt je graag bij de controle van de Beschikking Werkhervattingskas. Wij helpen je mee, zodat je niet te veel premie betaalt. Neem contact op voor controle.

Stuur een e-mail
a2hs_explain
a2hs_tap
a2hs_then