Een vertrouwenspersoon wordt verplicht. En dan?

diensten asset


Vanaf 1 januari 2024 is het verplicht voor werkgevers om een vertrouwenspersoon aan te stellen in organisaties in Nederland. Wat betekent dat voor jouw organisatie? 

Veilige werkomgeving

Een werkgever is volgens de Arbowet verplicht te zorgen voor een veilige werkomgeving. Dat geldt ook voor psychosociale arbeidsbelasting. Daarom geeft de nieuwe wet alle werknemers in Nederland het recht op toegang tot een vertrouwenspersoon. Werkgevers tot 10 werknemers zijn uitgezonderd van de verplichting om een vertrouwenspersoon aan te stellen. Deze aanvulling op de Arbowet treedt in werking per 1 januari 2024.

Wanneer heb je vertrouwenspersoon nodig?

De vertrouwenspersoon is een luisterend oor, waar een medewerker zijn of haar verhaal kwijt kan over (seksuele) intimidatie, agressie, discriminatie of pesten. Zo is de vertrouwenspersoon een gesprekspartner voor werknemers met een werk gerelateerde situatie, die hij/zij niet direct met de leidinggevende kan of wil bespreken. De vertrouwenspersoon geeft advies over oplossingen en biedt begeleiding. Lees meer over vertrouwenspersonen>

Externe vertrouwenspersoon mag ook

Niet elke werkgever hoeft zelf een medewerker op te leiden tot vertrouwenspersoon of een vertrouwenspersoon in dienst te nemen. Je mag ook een externe vertrouwenspersoon aanstellen. 

Meer weten of een offerte aanvragen? 

Bel of mail HR5 088 5500 600 of info@hr5.nl.

a2hs_explain
a2hs_tap
a2hs_then