6 voordelen van PAGO en PMO voor werkgevers

Werkgevers hebben profijt van aandacht voor gezondheidsmanagement binnen hun organisatie. Het periodiek aanbieden van PAGO en PMO is een constructief onderdeel van je gezondheidsmanagement. Lees verder over de voordelen van PAGO en PMO voor werkgevers.

Wat is het verschil tussen PAGO en PMO?

Hoewel de termen PAGO en PMO vaak door elkaar worden gebruikt, is het zeker niet hetzelfde. Preventief Medisch Onderzoek (PMO) heeft geen wettelijk inhoud. PMO gaat vaak over de algemene lichamelijke en geestelijke gezondheid en leefgewoonten van de medewerker. In de Arbo wet staat wel de PAGO genoemd. Dit Periodiek ArbeidsGezondheidskundig Onderzoek (PAGO) is wettelijk verplicht om aan te bieden en gaat om werk gerelateerde risico’s. De inhoud van het PAGO volgt uit de Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E). Het doel is om de gezondheidsrisico’s van het werk en beroepsziekten te voorkomen en beperken. Vjoor werkgevers is het verplicht een PAGO aan te bieden, maar ze kunnen dit combineren met een PMO. De frequentie van het PAGO volgt uit de RI&E.

Voordelen van PAGO en PMO

Vroege detectie van gezondheidsproblemen

Een van de belangrijkste voordelen van PAGO en PMO is dat deze onderzoeken kunnen helpen bij het vroegtijdig opsporen van gezondheidsproblemen bij medewerkers. Want vroegtijdige detectie van ziektes of aandoeningen kan bijdragen aan de preventie van ernstige complicaties of zelfs aan de verbetering van de algehele gezondheid van medewerkers.

Vermindering van verzuim

Gezondheidsonderzoeken kunnen bijdragen aan de vermindering van verzuim van medewerkers. Als gezondheidsproblemen vroegtijdig worden opgespoord en behandeld, kunnen medewerkers sneller terugkeren naar hun werk. Hierdoor wordt het aantal ziektedagen verminderd en wordt  de productiviteit van medewerkers vergroot.

Voldoen aan wettelijke vereisten

Het aanbieden van een PAGO is wettelijk verplicht. Als werkgevers zich aan deze vereisten houden, kunnen ze boetes en juridische gevolgen voorkomen.

Besparing van kosten op de lange termijn

Gezondheidsonderzoeken kunnen werkgevers helpen om kosten op de lange termijn te besparen. Want vroege detectie van gezondheidsproblemen kan leiden tot voorkomen van ernstiger gezondheidsproblemen in de toekomst.

Verhoging van de loyaliteit van medewerkers

Door gezondheidsonderzoek aan te bieden laten werkgevers zien dat ze betrokken zijn bij de gezondheid en het welzijn van hun medewerkers. Dit kan leiden tot een verbeterde werkervaring en loyaliteit van medewerkers, omdat medewerkers zich gesteund voelen door hun werkgever.

PAGO en PMO zijn onderdeel van je gezondheidsmanagement

Periodiek gezondheidsonderzoek kan onderdeel zijn van je gezondheidsmanagement plan om je werknemers vitaal, duurzaam inzetbaar en gezond te houden. Kortom, PAGO en PMO kunnen werkgevers en medewerkers een breed scala aan voordelen bieden, waaronder vroege detectie en behandeling van gezondheidsproblemen, en verbeterde productiviteit. Door regelmatig gezondheidsonderzoeken aan te bieden, kunnen werkgevers hun medewerkers beschermen en hun bedrijf gezond en productief houden.

PMO en PAGO heeft veel voordelen voor werkgevers. 

Het team van HR5 biedt maatwerk in PAGO en PMO voor jouw organisatie. Wil je hierover meer weten? Of wil je een gerichte aanbieding ontvangen? Neem contact op!

Op de hoogte blijven?

Benieuwd naar meer artikelen, weetjes of nieuws op HR en wetgeving vanuit HR5?

Volg ons dan op Social Media.