Wat verandert er voor werkgevers in 2022?

jump books asset

Hallo 2022! HR5 ziet een mooi jaar voor zich met samenwerking en groei. Op gebied van salarisadministratie, Arbo & verzuim en HR zijn er veranderingen die in 2022 van belang zijn voor werkgevers. We zetten de belangrijkste wijzigingen op een rijtje:  

NOW-subsidie corona gaat door 

Het kabinet dacht afgelopen Prinsjesdag nog de coronasteun af te kunnen schalen, maar helaas dacht het virus daar anders over. Daarom is de steun nu ook voor een eerste kwartaal van 2022 verlengd. In 2022 zal wel de definitieve berekening van de NOW-subsidie volgen. Als werkgever moet je er rekening mee houden dat je wellicht voorschotten moet terug betalen, bijvoorbeeld omdat het daadwerkelijke omzetverlies afwijkt of de economie beter gaat dan verwacht. Vanaf 1 oktober 2022 start ook het terugbetalen van de belastingschuld. Ondernemers krijgen daar 5 jaar de tijd voor. 

Thuiswerkkosten als onbelaste vergoeding 

Vanwege corona is thuiswerken veel gewoner geworden. Steeds meer mensen blijven ook hybride werken. Daarom is het vanaf 1 januari 2022 mogelijk om een onbelaste thuiswerkvergoeding van 2 euro per dag te geven. Werkgevers en werknemers kunnen afspreken welke vaste dagen een werknemer thuis werkt, en welke dagen op kantoor.  


Uiteraard kan HR5 je helpen om een thuiswerkovereenkomst vorm te geven.   

Bel ons 088 5500 600

Premie Aof 

Per 1 januari 2022 gaan kleine werkgevers een lagere gedifferentieerde premie Arbeidsongeschiktheidsfonds (Aof) betalen dan (middel)grote bedrijven. Een werkgever wordt als klein aangemerkt als de premieloonsom maximaal 25 maal het gemiddelde premieloon per werknemer per jaar bedraagt. 

Vaste reiskostenvergoeding regeling aangepast 

Vanaf 2022 moeten werkgeveren de vaste reiskostenvergoeding toepassen op basis van het aantal dagen waarop de werknemer gemiddeld naar kantoor reist. Dit is een wijziging ten opzichte van de 128-dagen regeling die er nu is. 

STAP Budget 

Per 1 januari wordt de huidige regeling van fiscale aftrek van scholingsuitgaven afgeschaft. Werkenden en werkzoekende kunnen vanaf 1 maart aanstaande een budget aanvraag indien in het kader van Stimulering ArbeidsmarktPositie (STAP) van maximaal Eur. 1000,=. Met het STAP Budget kunnen mensen vakvaardigheden en competenties ontwikkelen die belangrijk zijn voor de wendbaarheid in een veranderende arbeidsmarkt. Hiermee kunnen werkzoekenden hun positie op de arbeidsmarkt verbeteren. En werkenden kunnen hun talenten beter benutten. 

CO2-schijfgrenzen auto verlaagd en tarief verhoogd 

Volgens de We op belasting van personenauto’s en motorrijwielen 1992 wordt de CO2 schijfgrenzen voor personenauto’s van 2022 tot en met 2025 jaarlijks met 2,3% verlaagd. De tarieven gaan jaarlijks met 2,35% omhoog.  

Bijtelling elektrische auto verminderd 

Omdat de overstap naar emissievrije auto’s harder gaat dan verwacht wordt de regeling gedeeltelijk afgebouwd. Voor een elektrische auto wordt het bijtellingspercentage voor privégebruik van een zakelijke auto in 2022 16%. Dit voordeel geldt voor een investering tot € 35.000,-. Daarboven betaal je 22% bijtelling. 

Aanpassing Wet op de ondernemingsraden

Per 1 januari 2022 is de Wet op de Ondernemingsraden aangepast om de medezeggenschap van flexwerkers te vergroten. De termijnen voor actief en passief kiesrecht worden verkort van respectievelijk  6 en 12 maanden naar 3 maanden. Ook tellen inleenkrachten vanaf 15 maanden (voorheen 24 maanden) mee als ‘in de onderneming werkzame personen’ voor medezeggenschap.  

Verbod rookruimtes 

Vanaf 1 januari 2022 zijn alle rookruimtes in bedrijven niet meer toegestaan, als gevolg van het Nationaal Preventieakkoord 2018 voor een rookvrije generatie. Het gaat hier om een verbod op afsluitbare rookruimtes. Buiten en bij een abri mag wel nog gerookt worden op een bedrijfsterrein, tenzij een werkgever dat verbiedt in een rookbeleid. 

SLIM-subsidie in 2022  

De Rijksoverheid stelt in 2022 49 miljoen Euro ter beschikking voor de Stimuleringsregeling leren en ontwikkelen voor het MKB (SLIM). Via de SLIM subsidie kunnen werkgevers subsidie ontvangen voor de ontwikkeling- en leertrajecten van hun werknemers. Werken aan behoud en groei van je werknemers wordt zo mogelijk gemaakt. Lees meer> 

Veranderingen voor werkgevers in 2022 

Veranderingen en wetwijzigingen kunnen ook voor jouw bedrijf en organisatie invloed hebben. Is er iets niet duidelijk of heb je ondersteuning nodig? 

Bel ons 088 5500 600
logo HR5
Portaal
Menu
a2hs_explain
a2hs_tap
a2hs_then