Hoe krijg je een feedback cultuur in je bedrijf?

optikken asset

In veel organisaties en bedrijven gebeurt het geven en krijgen van feedback eenmaal per jaar in het beoordelingsgesprek. Dat is jammer! Want zo missen deze organisaties de mogelijkheid tot continue verbetering.  

Feedback cultuur

Medewerkers en managers die elkaar stimuleren om continue feedback te geven, zorgen voor meer samenwerking en betere teams. Focus op feedback zorgt ervoor dat medewerkers zichzelf en de organisatie kunnen verbeteren. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Een veilige werksfeer creëren waar medewerkers zich vrij voelen om feedback te vragen, geven en ontvangen is een voorwaarde voor een goede feedback cultuur. Onderling vertrouwen tussen teamleden en tussen leidinggevende en teamleden is cruciaal. Open en eerlijk communiceren tussen teamleden en leidinggevenden is de basis voor dat vertrouwen. Pas als die basis op orde is, is het mogelijk een feedback cultuur te krijgen.

Verantwoordelijkheid en eigenaarschap

Wanneer feedback een continue proces is, krijgen medewerkers verantwoordelijkheid en eigenaarschap over hun eigen ontwikkeling en leerproces. Daarmee voelen ze zich ook meer verantwoordelijk en betrokken bij de ontwikkeling van hun collega’s, het team als geheel en de organisatie. Betrokken medewerkers hebben meer plezier in het werk, een hogere focus op klanten. Ze maken minder fouten en zijn intrinsiek gemotiveerd om te verbeteren. Daarnaast is er minder verzuim.

De voordelen van een feedback cultuur

Een feedback cultuur heeft veel voordelen. Door de eigen medewerkers die meer betrokken zijn en meer werkplezier hebben, bereik je een hogere efficiency. Meer plezier in het werk leidt tot een lager verloop van personeel. Hogere focus van klanten leidt tot een hogere klanttevredenheid. Betrokken medewerkers maken minder fout en zorgen zo voor minder klachten. Dit zorgt opgeteld voor een hogere winstgevendheid van de organisatie.

Wil jij positieve communicatie bevorderen in jouw bedrijf of organisatie? Ben je benieuwd naar de tools voor een succesvolle feedback cultuur? De experts van HR5 hebben alle kennis op je op weg te helpen. Ze geven je duidelijke handvaten en ondersteuning op maat. 

Bel ons vandaag nog voor een kopje koffie. 

Bel ons
a2hs_explain
a2hs_tap
a2hs_then