HR5 werknemers loket Loket.nl NMBRS
HR5 werkgevers loket Loket.nl NMBRS
HR5 Expertise centrum
HR5 verzuim loket Dotweb Cloud

HR5 Nieuws

Nieuws overzicht Nieuws archief

Zelfsturende medewerkers met de Semler-methode

4 van de 10 bedrijven voert nieuwe of belangrijke organisatorische veranderingen door. Bij bedrijven met meer dan 100 werknemers is dat zelfs 7 procent. Veranderingen doorvoeren in de organisatie gaat meestal niet zonder slag of stoot. Er zijn vele theorieën en werkwijzen ten uitvoer gebracht in de praktijk. Een van deze theorieën is de Semler methode, een radicale vorm van innovatief organiseren en managen, die alle conventionele regels van organisaties aan zijn laars lapt.

 

Veranderingen vragen om aanpassingsvermogen van werkgeversen werknemers. Een cursus of opleiding is daar een belangrijk instrument voor. Werknemers delen die opvatting. Van de 52 procent van de werknemers die zegt een opleiding te hebben gevolgd, geeft bijna een kwart aan dat het belangrijkste doel van die opleiding is om te kunnen omgaan met toekomstige veranderingen in de huidige baan.

 

De Semler-methode

Sinds anderhalf jaar vindt er bij familiebedrijf Bakker Van Maanen – 52 filialen in de regio tussen Amsterdam en Rotterdam, bijna 700 werknemers – een grote verandering plaats. De bakker voert stapje voor stapje de Semler-methode van de bekende Braziliaanse zakengoeroe Ricardo Semler in, waarbij het doel is: meer zelfsturing, meer betrokkenheid en meer ondernemerschap op alle afdelingen binnen het bedrijf – van de winkels tot de magazijnen en van de bakkerij tot de schoonmaak.

 

Henk-Jan van Maanen, strateeg bij Bakker Van Maanen, vertelt over het moment dat hij ontdekte hoe hij zijn bedrijf zou kunnen laten meegaan met de grote verandering. “Ik zag een film van Semler. Zijn methode is de toekomst. Als ik het kort omschrijf: het houdt in dat je je medewerkers de vrijheid geeft om te doen wat ze willen doen. Je geeft ze ook verantwoordelijkheid. In feite laat je je eigenaarschap los en draag je dat over aan je werknemers.”

 

Schot in de roos

Voor Bakker Van Maanen blijkt deze grote verandering een schot in de roos. Winkelmedewerker Sanne Collé merkt bijvoorbeeld dat er minder managementlagen zijn en dat ze meer ruimte krijgt om eigen initiatieven te ontwikkelen dan in een eerdere baan. “Het is ónze zaak, zo voelt het echt.”

 

Kansen pakken

Bakker en preventiemedewerker Jeroen Disseldorp, tevens verantwoordelijk voor de hygiëne op de werkvloer, ervaart hetzelfde. “Als de kansen er zijn, moet je ze pakken. Er zijn meer doorgroeimogelijkheden met dit nieuwe systeem. Je ziet dat de mensen nu meer met elkaar verbonden zijn, dat iedereen zich meer bij het bedrijf betrokken voelt. Medewerkers onder elkaar worden flexibeler. Je gunt elkaar meer en je staat wat meer voor elkaar klaar.”

 

Lees ook: Zelfsturing motiveert medewerkers

Bron: PW de Gids

Neem contact op of meld een klacht

Wij staan voor u klaar!

Uden: 088 - 5500 600 | Info@hr5.nl

Klacht melden

HR5 algemeen
HR5 Arbo & verzuimmanagement

Bel mij terug

Verstuur nummer

Stel een vraag

Verstuur vraag

Deel op:

Naar boven