HR5 werknemers loket Loket.nl NMBRS
HR5 werkgevers loket Loket.nl NMBRS
HR5 Expertise centrum
HR5 verzuim loket Dotweb Cloud

HR5 Nieuws

Nieuws overzicht Nieuws archief

Werkgevers kunnen miljarden besparen op WGA

In een kwart van de gevallen waarin het UWV bepaalt dat er kans is op herstel van een arbeidsongeschikte medewerker, kan een werkgever deze beschikking met succes aanvechten.

 

Dit stelt verzekeringsmakelaar en risicoadviseur Aon op basis van onderzoek naar honderden WGA-dossiers en in reactie op het idee van de Tweede Kamerfractie van de VVD om arbeidsongeschikten vaker te herkeuren.

Volgens Aon kosten de herkeuringen vooral de overheid geld. Aon wijst er bovendien op dat het UWV door een tekort aan keuringsartsen nu al geen capaciteit heeft om de herkeuringsvereiste in te vullen na beëindiging van de loongerelateerde uitkering. Aon noemt het plan daarmee niet alleen kostbaar, maar ook onuitvoerbaar.

 

Kans op herstel
De risicoadviseur onderzocht dossiers van (ex-)medewerkers die volgens de UWV-keuring voor 80 tot 100 procent arbeidsongeschikt zijn, maar waarbij er wel kans is op herstel. Deze medewerkers ontvangen een WGA-uitkering die voor rekening komt van werkgevers en verzekeraars.
Uit het onderzoek van Aon blijkt dat bij ruim een kwart van de dossiers bezwaar aangetekend kan worden tegen de UWV-beschikking. In ruim 16 procent van alle dossiers bleek herstel niet waarschijnlijk. Na een herkeuring kwamen deze medewerkers in aanmerking voor een IVA-uitkering, die voor rekening komt van de overheid. Voor werkgevers en verzekeraars betekent dat een besparing, maar ook voor de medewerkers zelf is dat gunstig. Een IVA-uitkering is hoger en past beter bij hun persoonlijke situatie. Voor de overheid leidt dit echter tot hogere lasten.
In 5,1 procent van de gevallen die Aon onderzocht werd een medewerker geheel of gedeeltelijk geschikt bevonden om weer deel te nemen aan het arbeidsproces.

 

Preventief verzuimbeleid
Volgens Daniël Rijnbeek, Managing Consultant bij Aon Corporate Wellness, kan het onderzoek werkgevers en verzekeraars een besparing opleveren van bijna twee miljard euro. “In 2013 waren er ruim 128 duizend WGA-uitkeringen. Op gemiddeld een kwart daarvan kan bespaard worden, zo blijkt uit onze bevindingen. Extrapoleer je de resultaten die wij hebben behaald naar nationaal niveau, dan kom je tot een besparing van 1,9 miljard euro.”
Aon adviseert werkgevers en verzekeraars meer te investeren in schadelastbeheersing. Rijnbeek: “Werkgevers zouden meer aandacht moeten besteden aan een adequaat en preventief verzuimbeleid, ongeacht of ze privaat verzekerd zijn of in het publieke bestel zitten. Voorkomen is gemakkelijker dan genezen.”

 

(Bron: PW De Gids)

Neem contact op of meld een klacht

Wij staan voor u klaar!

Uden: 088 - 5500 600 | Info@hr5.nl

Klacht melden

HR5 algemeen
HR5 Arbo & verzuimmanagement

Bel mij terug

Verstuur nummer

Stel een vraag

Verstuur vraag

Deel op:

Naar boven