HR5 werknemers loket Loket.nl NMBRS
HR5 werkgevers loket Loket.nl NMBRS
HR5 Expertise centrum
HR5 verzuim loket Dotweb Cloud

HR5 Nieuws

Nieuws overzicht Nieuws archief

Werkgever vreest lastenstijging zorgpremies

Werkgeversorganisaties maken zich zorgen over de stijging van hun aandeel in de premies voor de zorgkosten.

 

Die premies stijgen omdat een deel van de langdurige zorg wordt overgeheveld van de AWBZ naar de Zorgverzekeringswet. De werkgevers noemen de compensatie van deze stijging tot 2019 onvoldoende. Ze denken dat dit de werkloosheid alleen maar hoger maakt.

 

 

 

Werkgevers houden rekening met een premiestijging van 1,6 miljard euro. VNO-NCW en MKB-Nederland zijn daar tegen, omdat zij geen enkele invloed hebben op de zorgpremie. “Een verdere stijging van de werkgeverslasten zal onherroepelijk leiden tot verlies van werkgelegenheid.”

 

Loonkosten

Een deel van de langdurige zorg die nu via de AWBZ wordt gefinancierd, wordt in de plannen van Schippers overgeheveld naar de Zorgverzekeringswet. Dat leidt tot een verhoging van de werkgeverspremie voor de ziektekosten. De ondernemingsorganisaties verwachten dat voor enkele miljarden aan extra aanspraken via de Zorgverzekeringswet (Zvw) wordt verzekerd. Aanspraken die voorheen door burgers via de AWBZ-premie werden betaald. De Zvw wordt echter voor de helft gefinancierd via een werkgeverspremie. Een verdere premiestijging laat de loonkosten stijgen en dat maakt het aannemen van personeel minder interessant.

 

Compensatieregeling

Minister Schippers wil die extra premie tijdelijk compenseren, maar die bijdrage wordt elk jaar verminderd tot uiteindelijk nul in 2019. Volgens de ondernemersorganisaties is dat onvoldoende omdat uiteindelijk de kosten alsnog bij de werkgevers komen.

 

Bron: PW De Gids

Neem contact op of meld een klacht

Wij staan voor u klaar!

Uden: 088 - 5500 600 | Info@hr5.nl

Klacht melden

HR5 algemeen
HR5 Arbo & verzuimmanagement

Bel mij terug

Verstuur nummer

Stel een vraag

Verstuur vraag

Deel op:

Naar boven