HR5 werknemers loket Loket.nl NMBRS
HR5 werkgevers loket Loket.nl NMBRS
HR5 Expertise centrum
HR5 verzuim loket Dotweb Cloud

HR5 Nieuws

Nieuws overzicht Nieuws archief

Wat vinden zzp’ers van nieuw sociaal stelsel?

AWVN presenteert een nieuwe sociaal stelsel voor álle werkenden. Wat vinden zzp'ers?

 

Werkgeversorganisatie AWVN presenteerde maandag een plan voor een stelsel van sociale zekerheid waar alle werkenden – dus ook zzp’ers - een beroep op kunnen doen. De belangenbehartiger pleit voor een basispakket voor alle werkenden in Nederland, waarin regelingen voor werkloosheid, ziekte, arbeidsongeschiktheid, pensioen en opleiding zijn opgenomen. Wat vinden de betrokken partijen van het plan?

 

Vakcentrale FNV

De vakcentrale FNV wijst een plan van werkgevers voor een nieuw stelsel van socialezekerheidsregelingen (>PW De Gids Vakbase) af. Volgens FNV-voorzitter Ton Heerts willen de werkgevers de kosten ervan afwentelen op werknemers in loondienst. ‘We hebben er 100 jaar over gedaan om een stelsel van sociale zekerheid op te bouwen. Dat gooien we niet zomaar te grabbel’, zei hij voor de NOS. Heerts vindt het prima dat zzp’ers ook verzekerd zijn voor een goed pensioen, ‘maar daarvoor hoeft niets aan de positie van werknemers te worden veranderd.’

 

 

Zelfstandigen Bouw

Belangenorganisatie Zelfstandigen Bouw reageerde eerder met gemengde gevoelens op het voorstel van AWVN. ‘Het plan kan een oplossing bieden voor het schrijnende probleem dat nu veel zzp’ers zich niet kunnen verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid’, zei Charles Verhoef, voorzitter van Zelfstandigen Bouw. ‘Maar op een verplicht aanvullend pensioen zitten zzp’ers niet te wachten. En ook niet op een WW-regeling; dat behoort tot het ondernemersrisico.’

 

 

Zzp Nederland

Maarten Post, voorzitter van Zzp Nederland, vindt dat AWVN binnen zijn domein moet blijven, bericht NUzakelijk.nl. De club vindt het ‘onwenselijk’ dat zzp’ers op een aantal punten in het plan waar verplicht worden om deel te nemen, zoals het verplicht meebetalen aan WW. Bovendien de regeling tot onduidelijkheid en fraude leiden omdat het moeilijk vast te stellen is of een zzp’er zonder werk zit.
De arbeidsongeschiktheidsverzekering vindt de vereniging overigens wel bespreekbaar. ‘Dat zouden we eventueel met zijn allen kunnen delen, maar niet op verplichte basis’, aldus Post.

 

 

PZO

Esther Raats-Coster van PZO is te spreken over het feit dat AWVN aandacht vraagt voor de positie van zzp’ers, maar ziet ook de nadelen van de sociale zekerheid: dat zou leiden tot het verhogen van de uurtarieven van de zpp’er. Over het landelijk fonds voor scholing, wat de AWVN voorstelt, is Raats-Coster positief: ‘Optimale scholing en bijscholing is zeker voor zzp’ers belangrijk’, zegt ze tegen NUzakelijk.nl.

 

 

FNV Zelfstandigen

Ook Henk Wesselo, directeur van FNV Zelfstandigen ziet het scholingsvoorstel zitten, zodat  zelfstandigen een goede marktpositie kunnen behouden. Voor het pensioen en de arbeidsongeschiktheid zou hij graag met de AWVN in gesprek gaan om een bodem te leggen. Maar net zoals de andere partijen ziet hij het WW-onderdeel niet zitten. ‘Dat raakt sterk aan het ondernemende karakter van de zzp’er’, zegt hij tegen NUzakelijk. ‘Het kan wel van belang zijn voor andere flexwerkers.’ (ANP/NUzakelijk.nl)

 

Bron: PW de Gids

 

Neem contact op of meld een klacht

Wij staan voor u klaar!

Uden: 088 - 5500 600 | Info@hr5.nl

Klacht melden

HR5 algemeen
HR5 Arbo & verzuimmanagement

Bel mij terug

Verstuur nummer

Stel een vraag

Verstuur vraag

Deel op:

Naar boven