HR5 werknemers loket Loket.nl NMBRS
HR5 werkgevers loket Loket.nl NMBRS
HR5 Expertise centrum
HR5 verzuim loket Dotweb Cloud

HR5 Nieuws

Nieuws overzicht Nieuws archief

Wanneer zijn functies uitwisselbaar?

Bij een reorganisatie is een werkneemster het oneens met haar werkgever dat haar functie niet uitwisselbaar is. Ontslag dreigt. Wat vindt de rechter?

 

Een oogstmedewerkster bij een tuinbouwbedrijf krijgt te horen dat haar functie is vervallen vanwege een reorganisatie. Het tuinbouwbedrijf is van plan de teelt van planten en kruiden anders in te richten en dit betekent een andere manier van werken.

 

 

 

Het bedrijf heeft twee businessunits: de ene houdt zich bezig met de teelt in de binnenkas, de andere unit heeft de werkzaamheden op het land (de buitenteelt). De werkneemster is werkzaam in de binnenteelt. Omdat juist hier de werkzaamheden veranderen, is er geen herplaatsingsmogelijkheid. Daarom stapt de werkgever naar de kantonrechter om de arbeidsovereenkomst met de werkneemster te ontbinden. Het ontbinden van de arbeidsovereenkomst heeft volgens de werkgever niets te maken met slecht functioneren.

 

 

Rechter: functies verschillen weinig

Volgens de werkneemster is het echter wel goed mogelijk dat ze wordt herplaatst bij de andere businessunit; ze vindt de functies uitwisselbaar. Er is qua inhoud en vereiste kennis en vaardigheden niet veel verschil. Bovendien worden onderling wel eens medewerkers tussen de twee businessunits uitgewisseld.

 

De kantonrechter bekijkt of er sprake is van uitwisselbaarheid van functies. De rechter constateert dat de verschillen tussen de vereiste competenties en werkomstandigheden marginaal zijn binnen de twee businessunits. Verder is het niveau van de beloning nagenoeg identiek. Er kan dus niet gesproken worden over twee totaal verschillende functies.

 

Het moet voor de werkneemster dus relatief eenvoudig zijn kennis en vaardigheden die nodig zijn voor het werken in de andere businessunit, tot zich te nemen. Haar functioneren staat niet ter discussie. En omdat de werkzaamheden ook nog eens binnen hetzelfde werk- en denkniveau vallen, staat niets in de weg om de werkneemster een kans te bieden om in de andere businessunit te gaan werken.

 

 

Werkgever doet geen moeite

De kantonrechter vindt dat de werkgever nauwelijks moeite heeft gedaan een passende functie te vinden binnen de organisatie. Er is niet onderzocht of er omscholings- of herplaatsingsmogelijkheden waren. Met een inwerkperiode had de werkgever dus eenvoudig de werkneemster in de andere businessunit kunnen laten functioneren. Daarom wijst de kantonrechter de ontbinding van de arbeidsovereenkomst af en dient de werkgever de proceskosten te betalen.

 

Rechtbank Zeeland-West-Brabant, 3 februari 2015,

 

Bron: PW de Gids

 

Neem contact op of meld een klacht

Wij staan voor u klaar!

Uden: 088 - 5500 600 | Info@hr5.nl

Klacht melden

HR5 algemeen
HR5 Arbo & verzuimmanagement

Bel mij terug

Verstuur nummer

Stel een vraag

Verstuur vraag

Deel op:

Naar boven