HR5 werknemers loket Loket.nl NMBRS
HR5 werkgevers loket Loket.nl NMBRS
HR5 Expertise centrum
HR5 verzuim loket Dotweb Cloud

HR5 Nieuws

Nieuws overzicht Nieuws archief

Versturen privéberichten via zakelijke e-mail: reden voor ontslag?

Het monitoren van e-mails van werknemers: het blijft een delicate kwestie. Dat blijkt maar weer uit een uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, die oordeelde dat een Roemeense werkgever een medewerker mocht ontslaan wegens het gebruik van zakelijke e-mail voor privédoeleinden.


Een werknemer van een Roemeens bedrijf werd in 2007 ontslagen door zijn werkgever omdat hij via een e-mailadres voor zakelijke doeleinden, privéberichten had verstuurd naar familieleden en zijn verloofde. De werkgever had ruim een week lang zijn e-mail gemonitord en vond privéberichten over persoonlijke zaken als zijn gezondheid en seksleven op zijn Yahoo-webmail. Dit account was specifiek aangemaakt voor de correspondentie met klanten. Twee weken later na het monitoren eindigde de werkgever het contract van de medewerker voor het schenden van bedrijfsregels over het gebruik van bedrijfsapparatuur- en e-mail voor persoonlijke doeleinden.

 

Schending van privacy?

Na een serie rechtszaken in eigen land waar hij geen succes behaalde, klaagde de Roemeense man zijn werkgever aan bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens wegens het schenden van zijn privacy. Het Hof achtte het echter niet onredelijk dat de werkgever wilde nagaan of de man zich in werktijd wel bezig hield met zijn professionele taken. Volgens het Hof was de werkgever in de vooronderstelling dat het Yahoo-account communicatie met klanten betrof. Bovendien oordeelde het Hof dat de gevonden privéberichten van de man alleen gebruikt waren om aan te tonen dat zakelijke apparatuur tijdens werktijd was gebruikt voor persoonlijke doeleinden. De Roemeense rechtbanken hebben de daadwerkelijke inhoud van de berichten en de betrokken personen destijds buiten beschouwing gelaten. Privacy schending van de Roemeense werknemer was volgens het Hof dus niet aan de orde en het ontslag was terecht.

 

Controleren privéberichten in Nederland

Of de uitspraak ook gevolgen heeft voor Nederlandse werkgevers, is niet te verwachten. Nederland heeft al redelijk wat regels over het controleren van zakelijke e-mail en internetgebruik. Werkgevers mogen het niet-zakelijk gebruik van e-mail verbieden of slechts in bepaalde mate toestaan. Ook mogen zij die bedrijfsregels rondom e-mailgebruik controleren.


Maar dat vraagt om een grote zorgvuldigheid. Zo moet de organisatie duidelijk naar werknemers communiceren wat wel en niet is toegestaan (denk aan een bedrijfsreglement) en moeten de controlemiddelen helder en noodzakelijk zijn. Bovendien mag de privacy van de werknemer niet onnodig geschonden worden. Het openen en doorneuzen van privémails is duidelijk zo’n schending, tenzij de werkgever (met gegronde redenen) vermoed dat de werknemer bijvoorbeeld gevoelige informatie doorspeelt.

 

Europees Hof voor de Rechten van de Mens
12 januari 2016
ECHR 013 (2016)

 

Bron: PW de Gids

Neem contact op of meld een klacht

Wij staan voor u klaar!

Uden: 088 - 5500 600 | Info@hr5.nl

Klacht melden

HR5 algemeen
HR5 Arbo & verzuimmanagement

Bel mij terug

Verstuur nummer

Stel een vraag

Verstuur vraag

Deel op:

Naar boven