HR5 werknemers loket Loket.nl NMBRS
HR5 werkgevers loket Loket.nl NMBRS
HR5 Expertise centrum
HR5 verzuim loket Dotweb Cloud

HR5 Nieuws

Nieuws overzicht Nieuws archief

Versoepeling van Participatiewet begin 2016

Door een versoepeling van de Participatiewet wordt het voor arbeidsongeschikten makkelijker om aan een baan te komen. Over deze aanpassing heeft staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid overeenstemming bereikt met de VNG, sociale partners en het UWV.

 

Eerder kwam al naar buiten dat er te weinig mensen in aanmerking kwamen voor de extra arbeidsplekken die beschikbaar zijn gesteld door de overheid voor mensen met een arbeidsbeperking. Er zouden te strenge criteria gelden waardoor veel mensen buiten de doelgroep vielen. Om deze criteria te verruimen, worden (ex)leerlingen van het voortgezet speciaal onderwijs door het UWV nu direct toegelaten voor de doelgroep met een arbeidsbeperking.

 

Het eerste halfjaar waarin mensen met een arbeidsbeperking aan het werk gaan, kunnen werkgevers en gemeenten gebruikmaken van een loonkostensubsidie van 50 procent van het wettelijk minimumloon dat voor deze doelgroep is vastgesteld. Na dat halfjaar moet de werkgever de loonwaarde van de werknemer bepalen waarop vervolgens de loonkostensubsidie wordt aangepast. Deze loonwaardebepaling vindt plaats op vaste momenten. Nieuwe maatregel is dat gemeenten mogen afwijken van deze vaste momenten.

 

Er zijn nog proefprojecten gaande met het UWV om de huidige processen beter te kunnen laten verlopen. 'In het voorjaar van 2016 bekijken we samen of deze informatie aanleiding geeft voor aanpassingen in de beoordelingscriteria en of bijvoorbeeld de loonwaardebepaling op de werkvloer een rol kan spelen bij opname in het doelgroepregister', aldus staatssecretaris Klijnsma.

 

Om alle maatregelen toe te passen moet er een wijziging plaatsvinden in de wet- en regelgeving. In de eerste helft van 2016 dient Klijnsma deze voorstellen in bij de Tweede Kamer.

 

Bron: P&O Actueel

 

Neem contact op of meld een klacht

Wij staan voor u klaar!

Uden: 088 - 5500 600 | Info@hr5.nl

Klacht melden

HR5 algemeen
HR5 Arbo & verzuimmanagement

Bel mij terug

Verstuur nummer

Stel een vraag

Verstuur vraag

Deel op:

Naar boven