HR5 werknemers loket Loket.nl NMBRS
HR5 werkgevers loket Loket.nl NMBRS
HR5 Expertise centrum
HR5 verzuim loket Dotweb Cloud

HR5 Nieuws

Nieuws overzicht Nieuws archief

Vakantiegeld: houd rekening met tegenvaller!

Voor heel wat werknemers valt de vakantiebijslag (in de volksmond ‘vakantiegeld’) dit jaar lager uit. Reden voor de 'krimp' in de vakantiebijslag is van fiscale aard; om een lagere teruggave bij de belastingaangifte in 2016 te voorkomen - het 'deurmatmoment' - wordt er dit jaar bij de uitkering van bijzondere beloningen rekening gehouden met de afbouw van de heffingskortingen. Hierdoor blijft er netto ook minder over van het vakantiegeld.

 

 

Voor werknemers met een modaal inkomen (€ 2.916 bruto per maand, Nibud 2015) valt de vakantiebijslag dit jaar ongeveer € 59 lager uit. Werknemers die twee keer modaal verdienen, hebben zo’n € 204 minder te besteden. Bij 2,5 keer modaal daalt het vakantiegeld met € 256. Het zijn dus vooral de hogere inkomens die de effecten merken. Voor mensen met een minimuminkomen verandert er niets.

 

De heffingskortingen zijn een directe korting op de belasting die werknemers betalen. Sinds 1 januari 2014 zijn de arbeidskorting én de algemene heffingskorting inkomensafhankelijk. De korting wordt in stappen afgebouwd. Per 2024 vervalt de uitbetaling van de algemene heffingskorting aan de minstverdienende partner.

 

Niet alle werknemers ontkomen overigens aan het deurmatmoment. Sommige werkgevers maken bij de berekening van salarissen namelijk gebruik van de zogenoemde ‘voordeelregel’ voor de bijzondere beloningen. Deze beloningen, bijvoorbeeld vakantiebijslag, worden dan opgeteld bij het normale loon voor het berekenen van de loonbelasting. Als de werkgever deze voordeelregel toepast, kan de netto achteruitgang van vakantiegeld voor nu minder zijn. De medewerker moet dit bedrag dan mogelijk alsnog via de inkomstenbelasting over 2015 terugbetalen.

 

Neem contact op of meld een klacht

Wij staan voor u klaar!

Uden: 088 - 5500 600 | Info@hr5.nl

Klacht melden

HR5 algemeen
HR5 Arbo & verzuimmanagement

Bel mij terug

Verstuur nummer

Stel een vraag

Verstuur vraag

Deel op:

Naar boven