HR5 werknemers loket Loket.nl NMBRS
HR5 werkgevers loket Loket.nl NMBRS
HR5 Expertise centrum
HR5 verzuim loket Dotweb Cloud

HR5 Nieuws

Nieuws overzicht Nieuws archief

Twee uur durende lunchpauze verbetert de productiviteit

Door een lange pauze te nemen word je juist productiever en kun je beter bepalen wat belangrijk is en wat niet.

 

Een twee uur durende lunchpauze lijkt funest voor je productiviteit. Echter, het bevordert juist je productiviteit, aldus Josh Davis, directeur onderzoek bij het NeuroLeadership Institute. 'Veel medewerkers voelen zich schuldig, alsof ze niet hard werken. Maar het idee dat we meer uren moeten werken is gebaseerd op een model dat niet bij ons past.'

 Het menselijke brein is steeds slechts een korte periode zeer effectief en vormt dan creatieve connecties. Deze sprintjes helpen je de werkweek door, maar ze kunnen niet op commando opgeroepen worden. Uit psychologisch onderzoek blijkt dat de voorwaarden voor deze sprintjes wel geschapen kunnen worden. Door afstand te nemen, door te pauzeren.


Lunchtijd is de perfecte tijd om een pauze te nemen. Als je geen pauze neemt, schaadt dat je productiviteit in de middag.

Tijdens een twee uur durende lunchpauze geef je het brein twee dingen die het nodig heeft om 's middags productiever te zijn:

 

  1. Psychologische afstand: 'Het is makkelijker om het grote geheel te zien, te bepalen wat belangrijk is en wat niet als je afstand neemt', zegt Davis. Als je tijdens de lunch je e-mails leest geef je je brein niet de kans om af te dwalen. En juist dan worden problemen opgelost of een langetermijnplanning gemaakt.
  2. Periodieke onderbrekingen om te herstellen van mentale vermoeidheid. 'Als je continu beslissingen neemt, krijg je niet de gelegenheid om eens goed na te denken. Na een pauze echter krijg je een periode met veel mentale energie, zodat je hard kunt werken.

 

Davis geeft drie suggesties voor het nog effectiever maken van de lunchpauze:

 

  • Lezen. Kies een roman of een boek dat niet werkgerelateerd is.
  • Sociale contacten. Praat niet over het werk met collega's, maar praat over leuke dingen. Lach. Maak plezier. Verzet je zinnen.
  • Beweging. Matige lichaamsbeweging is een derde optie. Volgens Davis toont onderzoek aan dat beweging vrijwel direct zorgt voor een hogere productiviteit. 'Door 20 minuten te joggen of trappen te lopen vermindert je onrust en verbetert de concentratie.

 

Na een twee uur durende lunchpauze kun je heel productief en effectief zijn en hoef je juist minder lang te werken, sluit Davis af.Bron: P&O Actueel

Neem contact op of meld een klacht

Wij staan voor u klaar!

Uden: 088 - 5500 600 | Info@hr5.nl

Klacht melden

HR5 algemeen
HR5 Arbo & verzuimmanagement

Bel mij terug

Verstuur nummer

Stel een vraag

Verstuur vraag

Deel op:

Naar boven