HR5 werknemers loket Loket.nl NMBRS
HR5 werkgevers loket Loket.nl NMBRS
HR5 Expertise centrum
HR5 verzuim loket Dotweb Cloud

HR5 Nieuws

Nieuws overzicht Nieuws archief

Standaard-cao zet streep door doorbetaalde koffie- en theepauzes

Kantonrechter Groningen, 2 mei 2017 – Partijen mogen niet van de geldende standaard-cao afwijken – niet ten nadele, maar ook niet ten voordele van de werknemers. De werkgever wil de doorbetaalde koffie- en theepauzes afschaffen. Volgens de rechter zijn deze in strijd met de geldende cao en daarom sowieso nietig.

 

Synergon is een organisatie die de bevoegdheden en verplichtingen uit de Wet sociale werkvoorziening (WSW) van de gemeenten Bellingwedde, Oldambt en Pekela uitvoert. Synergon is verplicht om de cao Sociale Werkvoorziening op haar werknemers toe te passen.

 

Bij Synergon zijn ongeveer 1.100 WSW-medewerkers werkzaam in verschillende sectoren. Eén van die sectoren is de Sector Industrie-Metaal.

 

Bij Synergon geldt een dagelijkse werktijd van 8 uren per dag ofwel 40 uren per week voor medewerkers met een fulltime dienstverband. Er geldt voor de ochtend en de middag een koffie- en theepauze van 14 minuten voor rekening van de werkgever. De verplichte lunchpauze van minimaal 30 minuten is voor rekening van de werknemer zelf.

 

Op grond van de cao bedraagt een fulltime dienstverband 36 uur per week, zodat wekelijks 4 compensatie-uren worden opgebouwd.

 

Ingegeven door de slechte financiële situatie van Synergon zijn de (circa 80) medewerkers van de sector Industrie-Metaal per 1 april 2015 gedetacheerd bij Rensel Metaal, waardoor de werktijdenregeling van Rensel Metaal op de gedetacheerden van toepassing is geworden.

 

In de periode april 2015 tot en met september 2015 veranderde er feitelijk niets voor de werknemers van de sector Industrie-Metaal; de gangbare praktijk dat zij gedurende 28 minuten per dag een doorbetaalde thee- en koffiepauze genoten bleef ongewijzigd.

 

Op 14 september 2015 is de betaalde koffie- en theepauze – zonder instemming van de ondernemingsraad – per direct geschrapt.

 

Als cao-partij vordert de FNV in deze zaak dat de doorbetaalde koffiepauzes weer worden toegepast en dat de werknemers worden gecompenseerd voor het ten onrechte wijzigen van de werktijdenregeling.

 

Bron: XpertHR

Neem contact op of meld een klacht

Wij staan voor u klaar!

Uden: 088 - 5500 600 | Info@hr5.nl

Klacht melden

HR5 algemeen
HR5 Arbo & verzuimmanagement

Bel mij terug

Verstuur nummer

Stel een vraag

Verstuur vraag

Deel op:

Naar boven