HR5 werknemers loket Loket.nl NMBRS
HR5 werkgevers loket Loket.nl NMBRS
HR5 Expertise centrum
HR5 verzuim loket Dotweb Cloud

HR5 Nieuws

Nieuws overzicht Nieuws archief

Schending relatiebeding niet mogelijk voor ontslag

Een werknemer die vlak voor zijn laatste werkdag zijn relaties nog laat weten dat hij bij een ander bedrijf gaat werken, overtreedt daarmee volgens het hof niet zijn relatiebeding.

 

De situatie

Een manager is sinds 2007 in dienst als hij in april 2011 zijn baan opzegt. Hij wordt per direct op non-actief gesteld en de toegang tot de bedrijfssystemen wordt meteen ingetrokken. In zijn arbeidsovereenkomst staat een relatiebeding dat hem onder meer verbiedt om in het jaar na de uitdiensttreding cliënten van de ex-werkgever te benaderen.

 

Bericht via LinkedIn naar relaties

Vier dagen voor het einde van zijn dienstverband stuurt de werknemer via LinkedIn een bericht aan zijn contacten, waaronder drie klanten van zijn – dan nog – werkgever. Hij schrijft: "Ik ben verheugd jullie te kunnen melden dat ik per 1-6-2011 in dienst treed bij [bedrijf Z]. Eindelijk een werkgever die weet hoe het werkt in assurantieland. Alleen maar bedrijfsmatig klanten, goede binnendienst en vooral weer plezier in je werk en minstens zo belangrijk, een financieel solide bedrijf. Ik hou jullie op de hoogte van mijn nieuwe mobiele nummer en e-mailadres. Tijdelijk te bereiken op (...)."

Kort daarna stuurt hij een rectificatie naar dezelfde mensen waarin hij schrijft dat hij hen alleen heeft willen informeren over de verandering van werkkring en zijn enthousiasme daarover wilde delen. Hij heeft nooit bedoeld zijn voormalige werkgever te benadelen of zich onheus over hem uit te laten.

Maar de werkgever is er niet blij mee. Die vindt dat de werknemer met het LinkedIn-bericht het relatiebeding uit zijn arbeidsovereenkomst heeft geschonden en zich ook niet als goed werknemer heeft gedragen (art. 7:611 BW) en stapt naar de kantonrechter.

 

Bij de rechter

De werkgever vordert boetes ter waarde van totaal 100.000 euro voor vier overtredingen van het relatiebeding en stelt nog dat de werknemer zich onheus heeft gedragen door de inhoud van het bericht. De kantonrechter is het met de werkgever eens dat het versturen van een e-mailbericht via LinkedIn kan worden gezien als het benaderen van klanten zoals bedoeld in het relatiebeding en veroordeelt de werknemer tot het betalen van een boete.

De werknemer gaat in hoger beroep en stelt dat hij het relatiebeding helemaal niet kon overtreden tijdens zijn dienstverband omdat het beding geldt voor een periode van een jaar na uitdiensttreding.


Het oordeel

Het hof overweegt dat het beding inderdaad duidelijk doelt op de periode na het beëindigen van het contract. Het niet mogen benaderen van relaties zou tijdens het dienstverband ook een onwerkbare situatie opleveren. Nu de werknemer het bericht heeft verstuurd tijdens zijn dienstverband, is er dus simpelweg geen overtreding van het relatiebeding en zijn er ook geen boetes verbeurd.

 

 

Gegevens rechtszaak:
ECLI:NL:GHARL:2014:4690 Uitspraak: 24 april 2014

 

 

Bron: P&O Actueel

 

 

 

Neem contact op of meld een klacht

Wij staan voor u klaar!

Uden: 088 - 5500 600 | Info@hr5.nl

Klacht melden

HR5 algemeen
HR5 Arbo & verzuimmanagement

Bel mij terug

Verstuur nummer

Stel een vraag

Verstuur vraag

Deel op:

Naar boven