HR5 werknemers loket Loket.nl NMBRS
HR5 werkgevers loket Loket.nl NMBRS
HR5 Expertise centrum
HR5 verzuim loket Dotweb Cloud

HR5 Nieuws

Nieuws overzicht Nieuws archief

Salarisadministratie klaar voor de Werkkostenregeling?

De overgangsperiode voor de Werkkostenregeling (WKR) is binnenkort echt voorbij. Is de financiële administratie daarop voorbereid?

 

Aan het einde van dit jaar heb je geen keuze meer en moet je verplicht over op de WKR. Je moet dan veranderingen doorvoeren in je financiële huishouding. Ook salarissystemen moet je aanpassen. Je hebt bijvoorbeeld nieuwe codes nodig voor de werkkosten die worden gemaakt, want die bestonden tot voor kort niet. Daarnaast moet je ook de financiële administratie wijzigen omdat er andere grootboekrekeningen nodig zijn. Verder moet je de financiële administratie maandelijks bijwerken.

 

BTW
Let op: voor het berekenen van het gebruik van de vrije ruimte wordt gesproken over bedragen inclusief btw. De meeste boekhoudpakketten boeken exclusief btw. Je moet hiervoor een goede oplossing zoeken.

 

Kritische blik
Kijk met een kritische blik naar je kostenvergoedingen en overige arbeidsvoorwaarden. Hoe pak je dat aan?

 • Inventarisatie
  Inventariseer welke vergoedingen en verstrekkingen er zijn in je bedrijf. Denk daarbij ook aan alle zaken die buiten de sfeer van de salarisadministratie om gedaan worden.
 • Analyse
  Na het inventariseren ga je analyseren welke gevolgen er zijn. Je kunt dan ook simuleren welke gevolgen optreden als je bepaalde vergoedingen of verstrekkingen anders aan gaat pakken. Bijvoorbeeld: wat gebeurt er als je een vergoeding tot het loon rekent, al of niet gebruteerd? Of als je een bepaalde vergoeding afschaft?
 • Maak keuzes
  Vervolgens maak je keuzes. Doe dat met je collega's van de financiële administratie en de personeelsafdeling.
 • Uitvoering
  Je moet de uitvoering van je keuzes niet onderschatten. Als je bijvoorbeeld arbeidsvoorwaarden aanpast moet je in overleg met de OR of personeelsvertegenwoordiging. Heb je ook al nagedacht over hoe je de werknemers informeert over aanpassingen?

 

WKR in het kort 
Alle vergoedingen en verstrekkingen die de werknemer van de werkgever ontvangt is loon en wordt bij de werkgever belast tegen een eindheffing van 80%. Maar er zijn uitzonderingen waardoor de eindheffing niet of maar gedeeltelijk moet worden betaald. Die uitzonderingen zijn:
- verstrekkingen die de werkgever doet vanuit een andere hoedanigheid
- intermediaire kostengerichte vrijstellingen
- nihilwaarderingen (werkplek gerelateerde vergoedingen)
- lage waarderingen (werkplek gerelateerde vergoedingen)
- vrijstelling van 1,2% van de loonsom

Alles wat niet onder een van deze uitzonderingen valt is loon en wordt belast met een eindheffing van 80%.

 

WKR toepassen in de financiële administratie
Om de WKR toe te passen moet je zorgen dat bepaalde categorieën van kosten inzichtelijk zijn in je financiële administratie en boekhouding. Deze categorieën zijn:

- verplicht werknemersloon
- intermediaire kosten
- nihilwaardering
- gerichte vrijstelling
- forfaitaire waardering
- vrije ruimte (inclusief btw)

 

HR5 kan u op het gebied van de invoering van de Werkkostenregeling volledig ontzorgen. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op: info@hr5.nl.

 

Neem contact op of meld een klacht

Wij staan voor u klaar!

Uden: 088 - 5500 600 | Info@hr5.nl

Klacht melden

HR5 algemeen
HR5 Arbo & verzuimmanagement

Bel mij terug

Verstuur nummer

Stel een vraag

Verstuur vraag

Deel op:

Naar boven