HR5 werknemers loket Loket.nl NMBRS
HR5 werkgevers loket Loket.nl NMBRS
HR5 Expertise centrum
HR5 verzuim loket Dotweb Cloud

HR5 Nieuws

Nieuws overzicht Nieuws archief

Overuren betalen bij ontslag op staande voet?

Een werknemer die zijn ontslag op staande voet aanvecht, vordert ook uitbetaling van overuren. Terecht?

 

Een werknemer is op staande voet ontslagen, omdat hij volgens zijn werkgever een flinke greep in de kluis heeft gedaan. Via enkele tussenarresten moet de werkgever uiteindelijk bewijzen of de werknemer daadwerkelijk geld heeft gestolen. De werkgever meent dat de werknemer de enige was die toegang had tot de kluis en dat het dus duidelijk was wie de dader was.

 

De werknemer bezat twee sleutels en meer sleutels waren er niet. Volgens een collega was het echter niet duidelijk waar de werknemer de sleutels bewaarde, maar na onderzoek blijkt dat de sleutels werden opgeborgen in de sleutelkluis. De werkgever erkent schoorvoetend dat meerdere mensen toegang hadden tot de sleutelkluis.

 

 

Diefstal niet bewezen

Ook de werknemer verklaart dat de sleutels van de geldkluis in de sleutelkluis hingen en dat meer mensen in deze kluis konden komen. Hij heeft deze sleutels ook nooit meegenomen naar huis. Dus buiten de werknemer waren er meer mensen die de sleutels van de kluis konden gebruiken. Er is dus geen bewijs dat de werknemer iets uit de kluis gestolen heeft. Daarmee wordt het ontslag op staande voet volgens de kantonrechter nietig verklaard en dient de werknemer zijn loon doorbetaald te krijgen, totdat het dienstverband rechtsgeldig is geëindigd. De werknemer wordt dus in ere hersteld.

 

 

Vordering overuren

Daarop verzoekt de werknemer ook nog eens dat de overuren die hij niet uitbetaald heeft gekregen toch worden uitbetaald. In een eerder verzoek was deze eis afgewezen. Maar na zijn gelijk over de vermeende diefstal, mag de werknemer bewijzen dat hij enkele jaren meer heeft gewerkt dan de overeengekomen 40 uur per week. De werkgever hield geen uren- en verlofkaarten bij, maar de rechter leidt af uit de doordeweekse openings- en sluitingstijden, de avondopeningen en een deel van het weekend van het bedrijf, dat er toch meer uren zijn gewerkt dan de werkgever doet voorkomen.

 

TIP: Zonder afspraak over de betaling van overuren kan de rechter u toch verplichten tot betaling.

 

Ook blijkt uit diverse telefoongesprekken tussen de (oude) directeur en de werknemer dat over de uitbetaling van overuren niet te praten viel. Daarop is de rechter van mening dat de werknemer ook zijn overuren uitbetaald moet krijgen. Wel matigt hij de vordering van overuren fors, omdat niet duidelijk wanneer precies concreet aanspraak was op de overuren.

 

Bron: Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden
2 september 2014
ECLI:NL:GHARL:2014:6765

 


Bron: PW De Gids

Neem contact op of meld een klacht

Wij staan voor u klaar!

Uden: 088 - 5500 600 | Info@hr5.nl

Klacht melden

HR5 algemeen
HR5 Arbo & verzuimmanagement

Bel mij terug

Verstuur nummer

Stel een vraag

Verstuur vraag

Deel op:

Naar boven