HR5 werknemers loket Loket.nl NMBRS
HR5 werkgevers loket Loket.nl NMBRS
HR5 Expertise centrum
HR5 verzuim loket Dotweb Cloud

HR5 Nieuws

Nieuws overzicht Nieuws archief

Nieuwe Werken geslaagd? Stimuleer personeel te netwerken

De grenzen tussen werk en privé zijn door het Nieuwe Werken steeds diffuser geworden. Of werknemers de druk van flexibele werktijden aan kunnen, hangt af van hun houding: open of terughoudend.

 

Uit een studie  van dr. Spela Trefalt (gepubliceerd in het tijdschrift The Academy of Management Journal) blijkt dat de toegenomen integratie van werk en privé door mensen op grofweg twee manieren wordt benaderd. Ze kunnen worden aangeduid als de open en de gesloten benadering. Spela hield zijn onderzoek onder 361 advocaten die in hun werk te maken hebben met flexibele werktijden.

 

Een van de belangrijkste conclusies is dat werknemers Het Nieuwe Werken grofweg op twee manieren benaderen: open of gesloten. Een open benadering zet medewerkers in een oplossingsgerichte, optimistische werkhouding. Een gesloten benadering gaat samen met een gewapende, terughoudende houding. De werkhouding van een medewerker bepaalt de interactie tussen werk- en niet-werkgerelateerde activiteiten en wat diegene doet op het snijvlak van werk en privé. Medewerkers die in mogelijkheden denken zullen hun flexibiliteit op een andere manier managen dan zij die het werk als mogelijke bedreiging benaderen.

 

Daarnaast blijkt dat de beste manier om in de nieuwe wereld jezelf als talent toekomstbestendig te managen, relatiegerelateerd is. Door te investeren in zakelijke en professionele relaties met bijvoorbeeld collega’s, klanten en vakgenoten zijn mensen beter in staat om op de grens van werk en privé te balanceren. Hoe steviger de relaties, hoe beter mensen de vervagende grenzen tussen werk en niet-werk kunnen managen. Stevige, stabiele werkrelaties bieden een ander fundament voor Het Nieuwe Werken dan nieuwe, wankele relaties.

 

 

Wat kan HR hiervan leren?

 

1. Een open benadering van medewerkers naar Het Nieuwe Werken werkt beter werkt dan een gesloten benadering. Medewerkers die op het grensvlak van werk en niet-werk denken in oplossingen en het werk als uitdaging en kans ervaren, zitten beter in het zadel dan medewerkers die het werk vanuit een vermijdende houding benaderen en het werk als stoorzender ervaren. Wordt er in uw organisatie gestuurd ook gestuurd op een positieve, open werkhouding? En hoe is dit in de selectie en ontwikkeling van medewerkers in uw organisatie verankerd?

 

2. Door te investeren in werkrelaties en hun sociale kapitaal bouwen medewerkers aan het fundament van hun werk. Deze investering kost tijd en energie op het grensvlak tussen werk en privé. Medewerkers die deze investering doen, zullen andere werkgerelateerde relaties hebben als hefboom naar hun eigen verdienvermogen dan zij die dat niet doen. Dit betekent dat Het Nieuwe Werken het best uitpakt voor medewerkers met stabiele, gezonde relaties met hun klanten en collega’s. HR kan hierin een rol spelen door medewerkers aan te moedigen te investeren in stevige relaties en een goed netwerk. 

 

Bron: PW De Gids

 

Neem contact op of meld een klacht

Wij staan voor u klaar!

Uden: 088 - 5500 600 | Info@hr5.nl

Klacht melden

HR5 algemeen
HR5 Arbo & verzuimmanagement

Bel mij terug

Verstuur nummer

Stel een vraag

Verstuur vraag

Deel op:

Naar boven