HR5 werknemers loket Loket.nl NMBRS
HR5 werkgevers loket Loket.nl NMBRS
HR5 Expertise centrum
HR5 verzuim loket Dotweb Cloud

HR5 Nieuws

Nieuws overzicht Nieuws archief

Niet reageren op een vordering van een werknemer? Dit zijn de gevolgen.

Een manager vordert een bedrag van ruim 13.900 euro van zijn ex-werkgever aan o.a. een transitievergoeding en achterstallig loon. De ex-werkgever laat niets van zich horen en verschijnt ook niet op de rechtszitting. Wat is de uitspraak van de rechter?

 

 

 

 

 

 

Wat eraan voorafging

Het dienstverband van een export manager is ergens in de eerste helft van 2017 geëindigd. De omstandigheden en de reden daarvoor zijn niet bekend. In juni 2017 daagt hij zijn ex-werkgever voor de rechter. Hij vordert een transitievergoeding, uitbetaling van achterstallig salaris, opgebouwde vakantietoeslag en niet-genoten vakantiedagen; bedragen van respectievelijk 6.875,28 euro, 1.365,65 euro en 4.717,14 euro. Met de gevraagde wettelijke verhoging komt dit totaal op ruim 13.000 euro.

 

Hoe het afloopt

De ex-werkgever reageert niet op de dagvaarding en komt ook niet naar de zitting. Omdat de werkgever heeft gezwegen, staan de vorderingen en de stellingen van de werknemer als niet weersproken vast. De rechter wijst daarom alle vorderingen van de werknemer toe. De werkgever wordt ook veroordeeld tot het betalen van de kosten van de procedure; die bedragen afgerond 1000 euro. De werknemer heeft ook nog afgifte van salarisspecificaties en bruto/nettospecificaties gevorderd op straffe van een dwangsom van 100 euro per dag. Ook die vordering wijst de rechter toe.

 

In de praktijk

De werkgever hoefde niet te reageren op de oproep van de kantonrechter en hoefde ook niet te verschijnen op de zitting. Maar een dagvaarding negeren heeft wel gevolgen. Zolang de vorderingen en stellingen niet onredelijk of onrechtmatig zijn, zal de rechter de vorderingen in een procedure als deze toewijzen. De werkgever kan hier nog in hoger beroep gaan maar moet wel in de tussentijd wel aan de veroordeling voldoen. Dat betekende in dit geval dat de werkgever – of hij nu in hoger beroep gaat of niet – binnen twee dagen de transitievergoeding en het achterstallige loon moest betalen en de gevraagde salarisspecificaties moest verstrekken. Voor de andere vorderingen had de rechter een andere termijn bepaald.

 

Bron: XpertHR

Neem contact op of meld een klacht

Wij staan voor u klaar!

Uden: 088 - 5500 600 | Info@hr5.nl

Klacht melden

HR5 algemeen
HR5 Arbo & verzuimmanagement

Bel mij terug

Verstuur nummer

Stel een vraag

Verstuur vraag

Deel op:

Naar boven