HR5 werknemers loket Loket.nl NMBRS
HR5 werkgevers loket Loket.nl NMBRS
HR5 Expertise centrum
HR5 verzuim loket Dotweb Cloud

HR5 Nieuws

Nieuws overzicht Nieuws archief

Mag werknemer worden beknot bij overname? 

Een werknemer die bij zijn huidige werkgever nooit een concurrentiebeding heeft getekend, krijgt in de aanloop naar een overname alsnog zo'n beding voorgelegd. Is hij hier aan gehouden als hij ontslag neemt nog voor het nieuwe contract ingaat?

 

De werknemer – een monteur – komt terug van vakantie als hij wordt geconfronteerd met een nieuwe arbeidsovereenkomst omdat zijn werkgever het bedrijf heeft verkocht. In tegenstelling tot de overeenkomst met zijn oude baas, kent het nieuwe contract een concurrentie- en boetebeding.

 

Nog voor de overname en dus de nieuwe arbeidsovereenkomst formeel van kracht worden, bedenkt de werknemer zich. Hij dient zijn ontslag in bij zijn oude baas en laat de nieuwe weten dat hij toch niet mee wil gaan in de overname van het bedrijf. Hij neemt in plaats daarvan een baan aan bij een concurrent.

 

De nieuwe werkgever laat weten dat het ontslag wordt geaccepteerd, maar dat de werknemer wel wordt gehouden aan het concurrentiebeding. Op straffe van een boete mag hij niet voor een concurrerend bedrijf werken. De werknemer maakt hier bezwaar tegen. Weliswaar heeft hij zijn handtekening onder het beding gezet, maar het contract was nog niet ingegaan. Hij heeft bovendien het gevoel dat hij onder druk is gezet om de overeenkomst te tekenen. Hem werd voorgespiegeld dat de hele overname niet door zou gaan wanneer hij dit zou weigeren.

 

De werkgever stapt hierop naar de rechter en vraagt deze de werknemer te verbieden oude klanten te benaderen en hem een boete op te leggen voor het feit dat hij een arbeidsovereenkomst heeft gesloten met een concurrerend bedrijf.

 

In tegenstelling tot de werknemer oordeelt de rechter dat er wel degelijk een arbeidsovereenkomst is gesloten met een geldig concurrentiebeding. Het feit dat een nieuw contract bij overgang van onderneming niet nodig is, doet daar niets aan af, nu de werknemer zich contractueel heeft verbonden om bij de nieuwe werkgever in dienst te treden. Ook het feit dat hij voor de ingangsdatum van het contract daarvan heeft afgezien, betekent niet dat het concurrentiebeding niet geldig is.

 

Toch hoeft de werknemer zich niet te houden aan het beding. Het is niet toegestaan om een werknemer bij overgang van onderneming ongunstiger arbeidsvoorwaarden te geven, óók niet wanneer de werknemer daarmee instemt. Door het concurrentiebeding zijn de rechten van de werknemer verminderd ten opzichte van de situatie van voor de overname, doordat zijn vrije arbeidskeuze is beperkt. Het concurrentie- en boetebeding is nietig.

 

Bron: PW De Gids

Neem contact op of meld een klacht

Wij staan voor u klaar!

Uden: 088 - 5500 600 | Info@hr5.nl

Klacht melden

HR5 algemeen
HR5 Arbo & verzuimmanagement

Bel mij terug

Verstuur nummer

Stel een vraag

Verstuur vraag

Deel op:

Naar boven