HR5 werknemers loket Loket.nl NMBRS
HR5 werkgevers loket Loket.nl NMBRS
HR5 Expertise centrum
HR5 verzuim loket Dotweb Cloud

HR5 Nieuws

Nieuws overzicht Nieuws archief

Loonbeslag: dit moet HR doen

HR is verplicht medewerking te verlenen als de deurwaarder aanklopt voor loonbeslag. Wat staat u te doen en hoe kunt u het helpen voorkomen?

 

In de helft van de organisaties (53%) is het aantal loonbeslagen in 2013 toegenomen. Zo blijkt uit een inventarisatie van EenVandaag onder ruim 300 HR-professionals en salarisadministrateurs. In 38 procent van de organisaties bleef het aantal loonbeslagen gelijk; in slechts 4 procent nam het af.

 

 

 

Uit een peiling van budgetvoorlichter Nibud bleek al veel eerder dat steeds meer bedrijven betrokken raken bij de financiële problemen van hun personeel. Bijna de helft van de deelnemers vindt dat de afgelopen twee jaar de financiële problemen bij werknemers en het aantal loonbeslagen zijn toegenomen. Een kwart van de bedrijven met 200 tot 1000 werknemers had in 2012 al meer dan 24 loonbeslagen per jaar.

 

 

Wat is loonbeslag?

Loonbeslag houdt in dat de werkgever een deel van het te betalen loon moet afstaan aan een schuldeiser van de werknemer. Denk aan de Belastingdienst, een postorderbedrijf of het elektriciteitsbedrijf.

Hoewel de schuldeiser ook zelf bij de werknemer kan aankloppen, is loonbeslag veel makkelijker. Zo is het niet nodig een in beslag genomen auto of inboedel via een openbare verkoop om te zetten in geld. Ook blijft de werknemer buiten beeld en wordt de schuldeiser niet met diens emoties geconfronteerd.

 

 

Hoe gaat loonbeslag in zijn werk?

  1. Het beslag begint voor de werkgever meestal bij de ontvangst van het deurwaardersexploot. Hierin staat wie de schuldeiser is, de reden van de schuld en het bedrag van de schuld.
  2. Daarna moet je een vragenlijst invullen. Hierin staat onder meer de vraag hoeveel het loon van de werknemer bedraagt. De vragenlijst dien je binnen 4 weken terug te sturen. Gebeurt dat niet, dan loop je als werkgever het risico dat je zelf wordt aangesproken voor de schuld.
  3. Aan de hand van de ingevulde vragenlijst berekent de deurwaarder hoeveel de werkgever van het loon moet afdragen: de omvang van het loonbeslag. Er geldt altijd een beslagvrije voet. Dat is het deel van het inkomen dat de werknemer zelf nog uitbetaald moet krijgen. Hiermee kan de werknemer zijn vaste lasten blijven betalen.

 

 

Hoe kan HR dit helpen voorkomen?

Werknemers zullen uiteindelijk op eigen kracht uit hun financiële sores moeten komen. Toch kun je financiële problemen van werknemers (en daarbij horende loonbeslagen) door middel van preventie helpen voorkomen. Zo kun je het intranet of personeelsblad gebruiken om werknemers te wijzen op het probleem van schulden en mogelijke oplossingen.

 

  • Assisteer een werknemer met schulden bij het zoeken naar deskundige hulp. Denk aan het Nibud en kredietbanken of schuldsaneringsinstanties. Zij kunnen de werknemer helpen het uitgavenpatroon aan te passen.
  • Je kunt de werknemer een steuntje in de rug geven door met de schuldeisers om de tafel gaan zitten om te onderhandelen. Misschien is er meer tijd te winnen.
  • Een andere mogelijkheid is de werknemer een voorschot op zijn salaris, vakantiegeld, bonus of dertiende maand te geven.
  • Je kunt als werkgever ook de gehele vordering voor je rekening nemen en deze in een keer afbetalen. Dit wordt dan wel gezien als verkapt loon aan de werknemer, waarover loonbelasting en sociale premies moet worden afgedragen.
  • Verricht de werknemer fraudegevoelig werk, overweeg hem dan (tijdelijk) een andere positie te geven.
  • Werknemers met geldzorgen hebben vaak stress en slaapproblemen. Dat kan weer leiden tot ziekteverzuim.
  •  Schuldenaars kunnen chantabel worden.

 

Bron: PW De Gids

Neem contact op of meld een klacht

Wij staan voor u klaar!

Uden: 088 - 5500 600 | Info@hr5.nl

Klacht melden

HR5 algemeen
HR5 Arbo & verzuimmanagement

Bel mij terug

Verstuur nummer

Stel een vraag

Verstuur vraag

Deel op:

Naar boven