HR5 werknemers loket Loket.nl NMBRS
HR5 werkgevers loket Loket.nl NMBRS
HR5 Expertise centrum
HR5 verzuim loket Dotweb Cloud

HR5 Nieuws

Nieuws overzicht Nieuws archief

Loon te laat betaald? Werknemers kunnen de wettelijke verhoging opeisen

De wet bepaalt dat werkgevers het loon tijdig moeten betalen. Tijdig houdt in: direct na afloop van het tijdvak waarover het loon moet worden berekend. Is in de arbeidsovereenkomst opgenomen dat de werknemer maandelijks zijn salaris krijgt, dan moet de werkgever het loon dus direct na afloop van de maand betalen.

 

Wettelijke verhoging

Doet de werkgever niet, dan kan de werknemer een wettelijke verhoging opeisen. Deze “boete” moet de werkgever prikkelen het loon tijdig te betalen.

 

De wettelijke verhoging gaat lopen vanaf de 4e werkdag na het moment waarop de werkgever het loon had moeten voldoen. Vanaf de 4e tot en met de 8e werkdag bedraagt de wettelijke verhoging 5% per dag. Na de 8e werkdag loopt de verhoging op met 1% per dag, tot een maximum van 50%. Dit maximum van 50% wordt daarmee bereikt na 33 werkdagen. De wettelijke verhoging kan dus aardig oplopen, ook vanwege het feit dat deze wordt berekend over het bruto salaris. Wordt ook het vakantiegeld niet tijdig betaald, dan is ook daarover de wettelijke verhoging verschuldigd.

 

Matiging

Toch wordt de soep niet altijd zo heet gegeten als zij wordt opgediend. In de wet is namelijk ook de mogelijkheid voor de rechter opgenomen om de verhoging te matigen wanneer hij dit “billijk” vindt. Rechters maken ook vaak gebruik van die mogelijkheid, bijvoorbeeld wanneer de werkgever een weliswaar ongeldige, maar ook begrijpelijke reden heeft voor het niet tijdig betalen van het loon. In de praktijk leidt een niet tijdige betaling dus niet altijd tot een verhoging van 50%, maar werknemers zetten daar doorgaans wel op in.

 

Bron: Personeelsnet

 

Neem contact op of meld een klacht

Wij staan voor u klaar!

Uden: 088 - 5500 600 | Info@hr5.nl

Klacht melden

HR5 algemeen
HR5 Arbo & verzuimmanagement

Bel mij terug

Verstuur nummer

Stel een vraag

Verstuur vraag

Deel op:

Naar boven