HR5 werknemers loket Loket.nl NMBRS
HR5 werkgevers loket Loket.nl NMBRS
HR5 Expertise centrum
HR5 verzuim loket Dotweb Cloud

HR5 Nieuws

Nieuws overzicht Nieuws archief

Kun je een proeftijd opnemen bij nieuwe functie?

Een tijdelijke werknemer krijgt een jaarcontract voor een nieuwe functie. Kun je dan ook een proeftijd opnemen?

 

Een tijdelijke werknemers die werkzaam is als administratief medewerker op de debiteurenadministratie, heeft kort geleden zijn Heao-opleiding commerciële economie afgerond. Zijn werkgever vraagt of hij na afloop van zijn contract als salesmedewerker aan de slag zou willen. De werkgever wil hem dan een jaarcontract aanbieden, maar zou eigenlijk ook graag een proeftijd met hem willen afspreken. Mag dat?

 

Uitzondering bij andere functie

De hoofdregel is dat in een opvolgend contract geen proeftijd mag worden overeengekomen. Uitzondering daarop is dat een proeftijd wel mag worden overeengekomen als de werknemer een heel andere functie gaat bekleden. Daarin gaat hij andere vaardigheden moet laten zien dan hij in zijn voorgaande functie heeft laten zien. In de wet staat dat een proeftijdbeding nietig is als ‘het beding is opgenomen in een opvolgende arbeidsovereenkomst tussen een werknemer en dezelfde werkgever, tenzij die overeenkomst duidelijk andere vaardigheden of verantwoordelijkheden van de werknemer eist dan de vorige arbeidsovereenkomst’. Van de ‘tenzij-variant lijkt in dit geval sprake te zijn. Waar de werknemer in zijn oude functie zijn administratieve vaardigheden heeft moeten tonen, zal hij het in zijn nieuwe functie moeten hebben van zijn verkooptalent.

 

Regels van een proeftijd

Het lijkt er dus op dat met deze werknemer wel een proeftijd mag worden overeengekomen. Uiteraard zal die wel moeten voldoen aan de regels: het proeftijdbeding moet schriftelijk worden overeenkomen, het beding moet voor de werkgever en de werknemer gelijk zijn en – bij een jaarcontract – mag de proeftijd niet langer zijn dan één maand.

 

Bron: HRXpert Actueel

Neem contact op of meld een klacht

Wij staan voor u klaar!

Uden: 088 - 5500 600 | Info@hr5.nl

Klacht melden

HR5 algemeen
HR5 Arbo & verzuimmanagement

Bel mij terug

Verstuur nummer

Stel een vraag

Verstuur vraag

Deel op:

Naar boven