HR5 werknemers loket Loket.nl NMBRS
HR5 werkgevers loket Loket.nl NMBRS
HR5 Expertise centrum
HR5 verzuim loket Dotweb Cloud

HR5 Nieuws

Nieuws overzicht Nieuws archief

Kan de werkgever een werknemer dwingen om meer te werken?

Als het werk binnen een organisatie toeneemt, kan een werkgever een werknemer verzoeken om meer arbeidsuren te werken. Een werknemer is echter niet zomaar verplicht om hiermee in te stemmen.

 

Stel dat in de arbeidsovereenkomst van een werknemer is vastgelegd dat hij 32 uur per week werkt en de werkgever deze arbeidsduur structureel wil wijzigen in 40 uur per week. Een werknemer hoeft die vermeerdering van zijn arbeidsduur niet te accepteren, tenzij in de arbeidsovereenkomst of cao is overeengekomen dat hij bij zulke verzoeken moet meewerken.

 

Tijdelijke aanpassing arbeidsduur kan oplossing zijn

Een goede werknemer zoekt natuurlijk wel met zijn werkgever naar mogelijkheden om met de werkdrukte om te gaan. Misschien is een werknemer bereid tijdelijk zijn arbeidsduur uit te breiden, bijvoorbeeld voor een half jaar. Het is dan goed om deze afspraak schriftelijk vast te leggen, zodat later geen discussie ontstaat over het tijdelijke of vaste karakter van de urenuitbreiding.

 

Overwerk onder voorwaarden wel te verplichten

Bij overwerk werkt een werknemer ook tijdelijk meer uren. Zolang het redelijk en incidenteel blijft, mag een werkgever werknemers wel tot overwerk verplichten. Wordt het overwerk structureel – een werknemer heeft drie maanden lang meer uren gewerkt dan contractueel overeengekomen – dan kan de werknemer recht krijgen op aanpassing van de arbeidsduur in zijn contract. Doorgaans staat in de arbeidsovereenkomst en de cao wat de regels voor overwerk precies zijn.

 

Bron: Rendement

 

Neem contact op of meld een klacht

Wij staan voor u klaar!

Uden: 088 - 5500 600 | Info@hr5.nl

Klacht melden

HR5 algemeen
HR5 Arbo & verzuimmanagement

Bel mij terug

Verstuur nummer

Stel een vraag

Verstuur vraag

Deel op:

Naar boven