HR5 werknemers loket Loket.nl NMBRS
HR5 werkgevers loket Loket.nl NMBRS
HR5 Expertise centrum
HR5 verzuim loket Dotweb Cloud

HR5 Nieuws

Nieuws overzicht Nieuws archief

Hoe je brein reageert op financiële beloningen

Wat is het verband tussen beloning en prestaties? Naar het antwoord op deze vraag wordt al 5 decennia gezocht. Met behulp van hersenscans kan deze vraag mogelijk beantwoord worden.

 

Sommige studies tonen een positieve relatie aan tussen beloning en prestaties; gedreven door geld gaan mensen harder werken. Andere studies laten juist een negatief verband zien; een geldelijke beloning ondergraaft de intrinsieke motivatie, waardoor minder gepresteerd wordt.

 

Neurowetenschappelijk onderzoek

Nieuw neurowetenschappelijk onderzoek toont aan dat deze kloof veroorzaakt wordt door een verkeerde benadering van de vraag. Het is niet de introductie van bonussen, maar het weghalen ervan, dat impact heeft op prestaties.

 

De wetenschappers Strombach, Hubert en Kenning voerden een experiment uit met behulp van functionele magnetische resonantie imaging (fMRI). Zij onderzochten hoe monetaire stimuli de prestaties beïnvloeden en hoe veranderingen in beloning leiden tot veranderingen in neurale activering. Deelnemers aan de studie kregen eenvoudige rekensommen, inclusief voorgesteld antwoord, voorgelegd. Zij moeten aangeven of dit antwoord correct was of niet. De participanten werden in vier verschillende groepen ingedeeld, met verschillende beloningsvormen (feedback, €2 voor een correct antwoord, geen enkele feedback of beloning).

 

Een van de belangrijkste punten uit het onderzoek wordt door de auteurs als volgt verwoord:

"Op gedragsniveau vonden we een significante vermindering van prestaties in reactie op het wegnemen van financiële prikkels. We kunnen onze hypothese, dat het wegnemen van een monetaire beloning leidt tot verminderde prestaties, bevestigen. Interessant is ook dat bij de introductie van een financiële beloning geen verandering in prestaties wordt waargenomen."

 

Verliesaversie

Mensen spannen zich eerder en harder in om te voorkomen dat ze iets verliezen dan dat ze dat doen om iets erbij te krijgen. Dit principe wordt verliesaversie (loss aversion) genoemd. In sommige studies wordt gesteld dat, psychologisch gezien, het verliezen van iets twee keer zwaarder weegt dan het winnen van iets.

 

Gevolgen beloningsprogramma's

Doctor Stephanie Thomas, programmadirecteur bij het Institute for Compensation Studies van Cornell University, stelt dat deze bevinding gevolgen heeft voor beloningsprogramma's. Als je eenmaal begint met bonussen of het belonen van prestaties, kun je er niet makkelijk mee stoppen. Er even mee experimenteren heef negatieve gevolgen voor prestaties op het moment dat je met het experiment stopt.

 

Thomas besluit: "Je medewerkers zullen reageren op je prestatiebeloningsprogramma, maar dan vooral als het stopgezet wordt."

 

Bron: P&O Actueel

Neem contact op of meld een klacht

Wij staan voor u klaar!

Uden: 088 - 5500 600 | Info@hr5.nl

Klacht melden

HR5 algemeen
HR5 Arbo & verzuimmanagement

Bel mij terug

Verstuur nummer

Stel een vraag

Verstuur vraag

Deel op:

Naar boven