HR5 werknemers loket Loket.nl NMBRS
HR5 werkgevers loket Loket.nl NMBRS
HR5 Expertise centrum
HR5 verzuim loket Dotweb Cloud

HR5 Nieuws

Nieuws overzicht Nieuws archief

Einde VAR per 1 mei 2016

De kogel is door de kerk. Op 2 februari jl. heeft De Eerste Kamer definitief ingestemd met de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA). Deze wetswijziging schaft het gebruik van de Verklaring arbeidsrelatie (VAR) af per 1 mei 2016.

 

De VAR is bedoeld om bedrijven duidelijk te maken of zij loonheffing moeten inhouden en betalen over inkomsten van zzp’ers. In de praktijk komt het voor dat mensen op papier werken als zzp’er terwijl ze in de praktijk eigenlijk gewoon in dienst zijn. Dit is lastig te controleren voor de Belastingdienst en de financiële gevolgen zijn altijd voor de zzp’er.

 

Na inwerkingtreding van de wet DBA worden opdrachtgever en opdrachtnemer gezamenlijk verantwoordelijk gemaakt voor controle op de (fiscale) beoordeling van de arbeidsrelatie. Dit dient te gebeuren door het voorleggen van overeenkomsten aan de Belastingdienst. Die beoordeelt wie verantwoordelijk is voor de afdracht van loonheffingen. Deze nieuwe belastingtoets voor zzp'ers via modelovereenkomsten gaat in per 1 mei dit jaar, met een overgangsfase tot 1 mei 2017 waarin werkgevers en zzp'ers hun administratie op orde kunnen krijgen.

 

In samenwerking met VNO-NCW en MKB heeft de Belastingdienst diverse modelovereenkomsten opgesteld. Deze zijn hier te downloaden.

 

Neem contact op of meld een klacht

Wij staan voor u klaar!

Uden: 088 - 5500 600 | Info@hr5.nl

Klacht melden

HR5 algemeen
HR5 Arbo & verzuimmanagement

Bel mij terug

Verstuur nummer

Stel een vraag

Verstuur vraag

Deel op:

Naar boven