HR5 werknemers loket Loket.nl NMBRS
HR5 werkgevers loket Loket.nl NMBRS
HR5 Expertise centrum
HR5 verzuim loket Dotweb Cloud

HR5 Nieuws

Nieuws overzicht Nieuws archief

Dure 'weeffout' in nieuw ontslagrecht

Werknemers die na twee jaar ziekte arbeidsongeschikt raken, hebben na 1 juli recht op een transitievergoeding. Dit zou werkgevers wel eens 150 miljoen euro per jaar kunnen kosten.

 

Dit constateert het Financieele Daglbad na een rondgang langs experts. Zij spreken van een ‘nieuwe weeffout’ in de Wet Werk en Zekerheid. Eerder al kwam aan het licht dat werkgevers aan seizoensarbeiders een hoge transitievergoeding kwijt zijn na 1 juli.

 

Pascal Besselink, Senior Jurist Arbeidsrecht en Pensioenrecht bij DAS, zegt dat het vooral voor mkb’ers wel eens een zware financiële last kan worden. Wanneer een werkgever een werknemer na twee jaar ziekte ontslaat, betaalt hij in de huidige situatie niets. Na 1 juli kan de transitievergoeding behoorlijk oplopen als iemand lang in dienst is. “Dan denken we al snel aan bedragen tot 75.000 euro, of een jaarsalaris als dat hoger is dan dat.”

 

Volgens Besselink kan de regel niet worden omzeild. Hij ziet al dat werkgevers aangeven dat ze de arbeidsovereenkomst dan niet opzeggen, maar een soort leeg dienstverband in stand houden. Daar zit als risico aan dat als de werknemer herstelt, hij weer recht heeft op loon, aldus Besselink.

 

Kostenpost

“Politiek en werkgevers lijken geen idee van de consequenties te hebben”, zegt adviseur Ramon van Bruchem van consultant Mercer in het FD. Hij berekent dat driekwart van de 33.000 werknemers die jaarlijks arbeidsongeschikt raken volledig afgekeurd is. Zou de helft daarvan een transitievergoeding ontvangen van gemiddeld 12.500 euro, dan kost dat werkgevers in Nederland al gauw 150 miljoen euro.

 

Bron: PW de Gids

 

Neem contact op of meld een klacht

Wij staan voor u klaar!

Uden: 088 - 5500 600 | Info@hr5.nl

Klacht melden

HR5 algemeen
HR5 Arbo & verzuimmanagement

Bel mij terug

Verstuur nummer

Stel een vraag

Verstuur vraag

Deel op:

Naar boven