HR5 werknemers loket Loket.nl NMBRS
HR5 werkgevers loket Loket.nl NMBRS
HR5 Expertise centrum
HR5 verzuim loket Dotweb Cloud

HR5 Nieuws

Nieuws overzicht Nieuws archief

Druk zijn is niet cool én niet effectief: wat werkt wel?

Om succesvol te zijn moet je juist minder doen. En de dingen die je doet, béter doen. Dat is de boodschap in ‘Nooit meer te druk’ van de Britse psycholoog Tony Crabbe. Een welkom advies in de zomer: minder doen.

 

Het is niet het zoveelste hype-boek, waarin de auteur iets roept waar ‘ie vooral zelf beter van wordt. Het is een toegankelijk beschreven visie op de problemen van deze tijd, gebaseerd op psychologisch onderzoek en eigen ervaringen bij corporates als Disney en Microsoft.

 

Afleiding en keuzes maken

We kunnen en weten steeds meer, maar worden steeds minder productief. Afleiding is overal, online en offline. Al die prikkels kunnen weerstaan is een van de grootste uitdagingen van deze tijd.

 

Word minder productief

Crabbe legt uit waarom je beter minder dingen kunt doen om meer succes te bereiken. Als er één ding blijft hangen als je dit boek dichtslaat, dan is het wel dat ‘druk, druk, druk’ iets is voor losers. Niet voor succesvolle mensen, zoals nog vaak wordt gedacht. Altijd druk zijn is voor mensen die niet kunnen kiezen en weinig regie hebben over hun leven.

 

‘Je kunt niet alles, en je moet niet alles doen als je succesvol wil zijn in je werk. (..) Het gaat om het focussen op minder dingen, maar wel de belangrijke dingen’, schrijft Crabbe in het toepasselijke hoofdstuk ‘Word minder productief’.

 

Less is more. Ik zeg het vaak tegen mijn schrijfklanten die (te)veel woorden en jargon gebruiken. Crabbe schreeuwt het bijna van iedere pagina. We willen te veel, hebben te veel keuzes en laten ons te makkelijk afleiden.

 

Dan zitten we ook nog met een schuldgevoel dat we vaak tekortschieten. Als ouder, als partner, als kind. En dus liggen burn-out en depressie op de loer. Zeker in ons land: Nederland behoort al jaren tot de depressiefste volken van Europa.

 

Wat werkt wel?

Wat moet je dan wél doen om effectiever te werken? Vijf tips:

  • Focus op je sterke punten. Bedenk een strategie waarmee je meer dan 20 procent van je tijd besteedt aan je sterkste punten, adviseert Crabbe. Dus schrap vergaderingen, volg geen cursus waar je niks aan hebt, en stop met dat energievretende project waar je toch al geen heil meer in zag.
  • Durf te kiezen. ‘Hak moeilijke knopen door, we hebben geen onbeperkte tijd en energie’, schrijft Crabbe. Waarmee moet ik stoppen om te kunnen focussen op je kerntaken?
  • Begin ’s morgens met de belangrijkste dingen. ‘We staan zelden stil bij de volgorde waarop we dingen doen, terwijl die juist erg belangrijk is’, aldus Crabbe. Geen mail en social media dus bij je eerste kop koffie.
  • Blijf jezelf vernieuwen. Door de razendsnelle digitale ontwikkelingen zijn er zoveel meer mogelijkheden om klanten te bereiken en zichtbaarder te worden. Probeer die eens uit, stap uit je comfortzone. Vernieuwing begint met het besluit creatief te zijn. Crabbe: ‘Creatieve mensen zijn niet genetisch met ideeën toegerust, maar hebben de gewoonte ontwikkeld steeds naar alternatieve ideeën te kijken.’
  • Stop met uitstelgedrag. Het komt vaak terug in dit boek. Dit citaat raakt voor mij de kern: ‘De grootste verleiding ligt niet in lanterfanten, maar in het doen van makkelijke routineklusjes in plaats van complexe taken. Door druk te zijn, voelen we ons productief, maar in feite vermijden we het maken van moeilijke keuzes.’

 

Bron: Frankwatching

Neem contact op of meld een klacht

Wij staan voor u klaar!

Uden: 088 - 5500 600 | Info@hr5.nl

Klacht melden

HR5 algemeen
HR5 Arbo & verzuimmanagement

Bel mij terug

Verstuur nummer

Stel een vraag

Verstuur vraag

Deel op:

Naar boven