HR5 werknemers loket Loket.nl NMBRS
HR5 werkgevers loket Loket.nl NMBRS
HR5 Expertise centrum
HR5 verzuim loket Dotweb Cloud

HR5 Nieuws

Nieuws overzicht Nieuws archief

Demotie wint aan populariteit

Steeds meer werkgevers vragen hun oudere medewerkers een stapje terug te doen in de loopbaan.

 

Bijna de helft (43 procent) van de organisaties heeft demotie inmiddels op de agenda staan. 18 procent van de HRM’ers onderzoekt de mogelijkheden van demotie en een kwart van de werkgevers vraagt hun mensen ook daadwerkelijk een stapje terug te gaan in functie.

 

 

Als werkgever en werknemer demotie overeenkomen, wordt in de meeste gevallen (65 procent) besloten tot een geleidelijke aanpassing van de arbeidsvoorwaarden tot het niveau dat aansluit bij de nieuwe functie.

 

Wanneer kun je demotie inzetten

De belangrijkste aanleiding voor demotie is ervoor te zorgen dat medewerkers langer gezond doorwerken. Dit zijn tekenen dat de vergrijzing, verhoging van de AOW-leeftijd en flexibilisering van arbeid terug zijn te vinden in beleid. Mensen moeten langer doorwerken en doorwerken binnen de huidige functie is niet altijd een juiste optie.

 

In de discussie rondom demotie wordt het begrip vaak genoemd als middel om ouderen aan het werk te houden. Zo verklaarde een CDA-denktank in april dat ouderen plaats moeten maken voor jongeren op de arbeidsmarkt door middel van demotie. Toch is demotie lang niet altijd alleen een middel voor oudere werknemers, schreef demotie-expert Richard Jongsma eerder in een artikel.

 

Zo kan demotie een prima middel zijn voor medewerkers van alle leeftijden die tijdelijk een minder belastende functie willen uitoefenen. Voor jonge mensen komt er naast hun loopbaan namelijk vaak veel tegelijk op hun pad: het kopen van een huis, een studie volgen naast de baan of kinderen krijgen. Carrière maken kan soms even te veel zijn. Demotie toepassen om even wat gas terug te nemen kan een goede manier zijn om waardevolle medewerkers te behouden. Dat sluit niet uit dat ze op een later tijdstip op hun oude niveau terugkomen of omhoog gaan.

 

Sommige medewerkers komen gedurende hun loopbaan ook tot het inzicht dat ze eigenlijk wat anders met hun werkzame leven willen. Denk aan een medewerker die geleidelijk aan werkzaamheden is gaan verrichten die steeds verder van hem af zijn komen te staan en kiest voor een lagere functie waarbij de passie en het plezier terugkomt.

 

Maak demotie bespreekbaar

Ontwikkel een visie op demotie. Het tijdig en bewust inzetten van demotie als instrument voor duurzame inzetbaarheid en talentontwikkeling, voorkomt dat het wordt gebruikt als oplossing voor een ‘probleemsituatie’. Positioneer demotie daarbij als middel voor persoonlijke groei en ontwikkeling en maak demotie bespreekbaar. Een hiërarchisch lager ingeschaalde functie betekent niet dat deze niet uitdagend kan zijn. Bied daarbij voldoende ondersteuning in de vorm van coaching, on-the-job-training, opleidingen en andere vormen van begeleiding aan.

 

In algemene termen is het bij demotie vooral een kwestie van klein beginnen, handelen en succesverhalen voor het voetlicht brengen. Hoe vaker demotie binnen een organisatie voorkomt, hoe meer de positieve effecten van demotie zichtbaar worden en hoe openlijker er over gesproken wordt, des te makkelijker zal demotie in de toekomst toegepast kunnen worden.

 

Bron: PW de Gids

Neem contact op of meld een klacht

Wij staan voor u klaar!

Uden: 088 - 5500 600 | Info@hr5.nl

Klacht melden

HR5 algemeen
HR5 Arbo & verzuimmanagement

Bel mij terug

Verstuur nummer

Stel een vraag

Verstuur vraag

Deel op:

Naar boven