HR5 werknemers loket Loket.nl NMBRS
HR5 werkgevers loket Loket.nl NMBRS
HR5 Expertise centrum
HR5 verzuim loket Dotweb Cloud

HR5 Nieuws

Nieuws overzicht Nieuws archief

De voordelen van een lunchwandeling

Ga tussen de middag wandelen om een lunchdip te voorkomen en om ‘s middags scherp te zijn. Uit een nieuwe studie blijkt dat een lunchwandeling onmiddellijk en merkbaar het humeur van mensen positief beïnvloedt, alsmede het vermogen om met stress om te gaan.

 

Natuurlijk is het geen nieuws dat wandelen gezond is. Echter, veel studies richtten zich op de langetermijneffecten van wandelen. In veel minder studies werd het effect van oefening op het dagelijkse humeur gemeten. En in slechts enkele studies werd gekeken naar de effecten van beweging terwijl mensen op hun werk zijn.

 

Voor een nieuwe studie werden vrijwilligers geworven die zittend werk verrichten. De 59 vrijwilligers werden random in twee groepen verdeeld. Eén groep startte onmiddellijk met een tien weken durend wandelprogramma. Drie keer per week werd er tussen de middag, in eigen tempo, een half uur gewandeld. Iedere deelnemer kreeg een app op de telefoon met vragen over emoties. Deze vragen werden 's ochtends, 's avonds en voor en na de wandeling ingevuld. De vragen waren zo ontworpen dat de gevoelens van deelnemers aangaande stress, spanning, enthousiasme, motivatie en lichamelijke vermoeidheid gemeten konden worden op dat specifieke moment. Juist door deze app kon realtime informatie over deze gevoelens verzameld worden. Bij andere studies werd dat achteraf gedaan, waardoor resultaten (door geheugeneffecten) veel minder betrouwbaar waren.

 

De tweede groep (controlegroep) vulde steeds de vragen in, maar wandelde de eerste tien weken niet. Het bleek dat de mensen die tijdens de lunch gewandeld hadden zich 's avonds enthousiaster en minder gespannen voelden. Er was zelfs verschil met hun eigen gevoelens op de dagen dat zij niet gewandeld hadden of 's ochtends voor de wandeling.

 

De onderzoekers richtten zich niet direct op productiviteit in hun studie, maar Dr. Thogersen-Ntoumani durft de uitspraak wel aan dat de productiviteit van medewerkers die tussen de middag gaan wandelen stijgt. "Er is veel wetenschappelijk bewijs dat positieve gevoelens en enthousiasme zeer belangrijk zijn voor de productiviteit."

 

Een plezierige bijkomstigheid was dat de conditie en fitheid van alle vrijwilligers die 10 weken hadden gewandeld was toegenomen. Wandelen zorgt dus voor een gezonde geest in een gezond lichaam.

 

Bron: P&O Actueel

Neem contact op of meld een klacht

Wij staan voor u klaar!

Uden: 088 - 5500 600 | Info@hr5.nl

Klacht melden

HR5 algemeen
HR5 Arbo & verzuimmanagement

Bel mij terug

Verstuur nummer

Stel een vraag

Verstuur vraag

Deel op:

Naar boven