HR5 werknemers loket Loket.nl NMBRS
HR5 werkgevers loket Loket.nl NMBRS
HR5 Expertise centrum
HR5 verzuim loket Dotweb Cloud

HR5 Nieuws

Nieuws overzicht Nieuws archief

Daarom stoort gekakel van collega's

Kunt u zich niet concentreren op uw werk door het gekakel van collega’s? Ga naar een rumoerige kroeg. Want loze prietpraat leidt minder af dan pratende collega’s.

 

Rinkelende telefoons, rammelende toetsenborden, de printer … het zijn allemaal potentiële afleiders in een kantooromgeving. Wetenschappers hebben de impact onderzocht van achtergrondrumoer op de concentratie. Conclusie: hoe betekenisvoller het rumoer, hoe storender.

 

 

Welk soort geluid stoort het meest?

Akoestische wetenschappers onderzochten, onder leiding van onderzoekers van de Yamaguchi Universiteit in Japan, de effecten van achtergrondrumoer op de concentratie. Zij wilden erachter zien te komen welk soort geluid mensen het meest stoort. Als onderdeel van het onderzoek namen zij vrijwilligers een klassieke psychologische test af. Tijdens die test moesten die betekenisvolle informatie filteren uit achtergrondrumoer. Tijdens de eerste test moesten de vrijwilligers het aantal keren in tien minuten tijd tellen dat zij een rood vierkantje op het scherm zagen verschijnen. In een tweede, op geluid gebaseerde test moesten zij een opvallend geluid herkennen in een waas van achtergrondrumoer. Dat rumoer kon bestaan uit betekenisloos achtergrondgeluid, muziek, of uit woorden met een betekenis, uitgesproken door zowel mannen als vrouwen.

 

Betekenisvol geluid grootste stoorzender

De vrijwilligers moesten aangeven hoe hinderlijk zij de geluiden vonden terwijl elektroden op hun hoofd hun hersenactiviteit registreerden. Zo kwamen de onderzoekers erachter dat mensen geluiden hinderlijker vinden naarmate ze meer betekenis hebben. Muziek of flarden van gesprekken bleken voor veel meer afleiding te zorgen bij de deelnemers. Dat bleek ook uit de EEG’s die de elektroden hadden vastgelegd: een betekenisvol geluid zorgde voor een dip in de geregistreerde breinactiviteit. Die dip wees op een verstoring van de aandachtsboog en het concentratievermogen. Oftewel: betekenisvol geluid stoort meer dan ander achtergrondrumoer.

 

Tegengeluid tegen hinderlijk geluid

Dr. Takahiro Tamesue, akoestisch wetenschapper aan de Yamaguchi Universiteit, leidde het onderzoek. Hij concludeerde dat conversaties om ons heen vaak zeer storend zijn voor het ‘werk in uitvoering’ in de kantoortuin. Het is erg lastig om hinderlijk geluid te weren uit zo’n omgeving. Als het zou lukken om betekenisvolle spraak te maskeren met een ander, betekenisloos tegengeluid, zou dat grote winst opleveren voor een comfortabel akoestisch klimaat in de kantoortuin. Het is niet bovendien niet ondenkbaar dat deze bevindingen op termijn zullen zorgen voor een andere kijk op kantoor- en schoolontwerpen. Zo niet, dan kunt u altijd nog naar de kroeg …

 

Bron: Arbo-Online

 

Neem contact op of meld een klacht

Wij staan voor u klaar!

Uden: 088 - 5500 600 | Info@hr5.nl

Klacht melden

HR5 algemeen
HR5 Arbo & verzuimmanagement

Bel mij terug

Verstuur nummer

Stel een vraag

Verstuur vraag

Deel op:

Naar boven