HR5 werknemers loket Loket.nl NMBRS
HR5 werkgevers loket Loket.nl NMBRS
HR5 Expertise centrum
HR5 verzuim loket Dotweb Cloud

HR5 Nieuws

Nieuws overzicht Nieuws archief

Belonen zonder het salaris te verhogen - 5 tips

De Rabobank schaft bonussen af. Hoe kun je goed belonen zonder meer geld uit te geven?

 

Caroline Mullers, consultant van Great Place to Work, licht toe hoe de Beste Werkgevers hier een oplossing voor vinden.

 “De sleutel is om unieke en speciale programma’s te creëren die persoonlijke waardering tonen aan de medewerker en die een gevoel geven van gelijkwaardige beloning op alle niveaus van de organisatie”, aldus Caroline Mullers, consultant bij Great Place to Work.

 

“Wij zien dat de beste werkgevers hiervoor programma’s ontwikkelen die aansluiten bij de cultuur van hun organisatie en die bijdragen aan een ’klimaat van waardering’, door regelmatige en onverwachte oprechte erkenning van goed werk en extra inzet”. 5 adviezen:

 

Transparantie in beloning & Internal branding.
Veel medewerkers zijn niet op de hoogte van de salarisregelingen in hun organisatie, wat een gevoel van oneerlijkheid kan bevorderen. Communiceer duidelijk en transparant over de beloningsstructuren die binnen jouw organisatie gehanteerd worden. Een ander aspect is dat veel medewerkers niet goed op de hoogte zijn van de secundaire voorwaarden die hun werkgever hen biedt, geef duidelijk aan wat de organisatie de medewerkers allemaal te bieden heeft in termen van voordelen. Dit kun je op een ludieke wijze doen, door bijvoorbeeld door eens per jaar een ludieke show te organiseren of door dit op creatieve wijze te visualiseren.

 

Ontwikkel speciale en unieke arbeidsvoorwaarden.
Sta stil bij wat jouw eigen organisatie uniek maakt en creëer voorwaarden die passen bij de organisatie cultuur en de wensen en behoeften van de medewerkers. Denk hierbij aan:

  • Medewerkers gratis gebruik laten maken van de diensten die de organisatie aanbiedt. Bijkomend voordeel van deze regeling is dat ook de medewerker betrokkenheid bij de eigen producten en diensten op deze manier wordt vergroot.
  • Medewerkers zelf laten kiezen van welke voordelen zij gebruik willen maken: zo kun je meer verschillende voorwaarden aanbieden, zonder dat de kosten daarvan hoger worden en kan iedere medewerker zelf zijn keuze maken. Mogelijkheden zijn: het kopen of verkopen van vakantiedagen of kiezen voor een betaalbare zorgverzekering of reisverzekering.
  • Medewerkers diensten aanbieden die hen persoonlijk ondersteunen, zoals financiële planning of gezondheidsadvies.

 

Beperk privileges.
Laat alle medewerkers in aanmerking komen voor dezelfde extra’s en voordelen, vermijd statussymbolen zoals speciale parkeerplaatsen voor managers etc. en stel een limiet aan de hoogte van het inkomen van topmanagers.

 

Biedt een diversiteit aan waarderingsprogramma’s.
Om een klimaat van waardering te creëren, is het belangrijk om op diverse manieren waardering te stimuleren. Je kunt hierbij denken aan:

Een systeem waardoor medewerkers elkaar onderling kunnen bedanken, of elkaar kunnen aandragen voor speciale waardering.
Awards voor prestaties, service, veiligheid, etc., is klantgerichtheid bijvoorbeeld belangrijk binnen uw organisatie? Zet dan maandelijks het team/ de medewerker in het zonnetje die een hoog niveau van service aan de klant heeft afgeleverd,
Individuele, team, project en organisatie onderscheidingen,
Waardering en erkenning voor het zichtbaar naleven van de bedrijfswaarden.

 

Onderscheidende manieren om waardering te tonen.
Juist in het tonen van waardering is het belangrijk om de betreffende medewerkers persoonlijke aandacht te geven. Dat hoeft helemaal geen geld te kosten, juist het spreekwoordelijke schouderklopje heeft een groot effect, zeker wanneer de medewerkers daarbij duidelijk in het zonnetje worden gezet, denk hierbij aan:

  • Persoonlijke (eindejaars) presentaties, waarbij in bijzijn van collega’s stil gestaan wordt bij de succes van de organisatie, het team en de individuele medewerkers.
  • ’Wall of fame’, waarop de uitzonderlijke prestaties van medewerkers worden weergegeven, als waardering voor hun inzet en ter inspiratie voor hun collega’s.
  • Publicaties over voorbeeldprojecten in de externe en interne nieuwsbrieven, op het extranet of intranet.

 

Bron: PW De Gids

 

Neem contact op of meld een klacht

Wij staan voor u klaar!

Uden: 088 - 5500 600 | Info@hr5.nl

Klacht melden

HR5 algemeen
HR5 Arbo & verzuimmanagement

Bel mij terug

Verstuur nummer

Stel een vraag

Verstuur vraag

Deel op:

Naar boven