HR5 werknemers loket Loket.nl NMBRS
HR5 werkgevers loket Loket.nl NMBRS
HR5 Expertise centrum
HR5 verzuim loket Dotweb Cloud

HR5 Nieuws

Nieuws overzicht Nieuws archief

Belastingdruk wordt veel hoger

Voor mensen die meer dan 56.000 euro per jaar verdienen, groeit de belastingdruk over de top van hun inkomen van 52% naar 59% in 2017. Dat zegt CDA-kamerlid Pieter Omtzigt op basis van doorrekening van de nieuwe belastingplannen van het Kabinet.

 

De verhoging van de belastingdruk is een gevolg van de afbouw van de heffingskorting en het verlagen van de arbeidskorting.

 

D66-Tweede Kamerlid Wouter Koolmees heeft gezegd dat het kabinet 'boekhoudkundige trucs' gebruikt om de belastingen volgend jaar met een miljard extra te verhogen. Volgens D66 wordt het afschaffen van de fiscale ouderenkorting als een bezuiniging gepresenteerd. Vervolgens wordt dat geld gebruikt om uitgaven te verhogen. Deze operatie is volgens D66 in strijd met de begrotingsregels. Het kabinet verwerpt de kritiek.

 

Volgens Pieter Omtzigt stijgt de belastingdruk voor alle inkomens; voor de middeninkomens loopt het 42%-tarief op naar 45% vanaf 2016. Omtzigt wijst erop dat het kabinet de heffingskorting inkomensafhankelijk wil maken. “Je krijgt hem straks alleen nog maar in zijn geheel als je maximaal € 19.645 per jaar aan inkomen hebt.” Wie meer verdient krijgt de komende jaren met een 2% tot 3% hogere belastingdruk te maken.

 

Omtzigt: “Dit betekent dus als je € 20.000 verdient en een loonsverhoging krijgt van € 100, je meteen € 42 extra belasting betaalt en daarbovenop € 2 minder algemene heffingskorting krijgt. Je betaalt dus totaal € 44 extra belasting en zelfs € 45 vanaf 2016. Je houdt zelf maar € 55 over.”

 

Werkgever

Volgens Omtzigt kost een loonsverhoging van € 100 de werkgever nog meer geld. “Vanwege de premies voor de zorgverzekeringswet, de werkloosheidswet, de arbeidsongeschiktheidswet en pensioenlasten betaalt een werkgever al gauw minstens € 125 om het loon met € 100 te verhogen,” stelt Omtzigt. Het gevolg is volgens de CDA'er dat de werknemer in bijna alle gevallen veel minder dan de helft overhoudt van wat hij verdient. “Soms maar 30%.”

 

DGA's

Door de crisisheffing die dit jaar nog geldt krijgen dga's, directeuren-grootaandeelhouders, met een ongeveer 8% hogere belastingdruk te maken, tot ongeveer 50%. Dat meldt Het Financieele Dagblad op basis van berekeningen van fiscalisten.

 

 

(Bron: Elsevier SalarisNet)

Neem contact op of meld een klacht

Wij staan voor u klaar!

Uden: 088 - 5500 600 | Info@hr5.nl

Klacht melden

HR5 algemeen
HR5 Arbo & verzuimmanagement

Bel mij terug

Verstuur nummer

Stel een vraag

Verstuur vraag

Deel op:

Naar boven