HR5 werknemers loket Loket.nl NMBRS
HR5 werkgevers loket Loket.nl NMBRS
HR5 Expertise centrum
HR5 verzuim loket Dotweb Cloud

HR5 Nieuws

Nieuws overzicht Nieuws archief

Bedrijfsregels overtreden: ontslag of straf?

Een leidinggevende lapt in korte tijd meerdere keren de regels aan zijn laars. De werkgever ontslaat hem. Maar hoe denkt de rechter hier over?

 

Gedurende een periode van negen jaar krijgt een werknemer van een logistiek bedrijf twee keer een officiële waarschuwing van zijn werkgever. Zo is de werknemer onder andere enkele keren te laat gekomen en is hij een keertje zonder bericht niet op het werk verschenen. Echter, binnen twee maanden tijd lukt het de werknemer twee keer disciplinair gestraft te worden.

 

Non-actief voor betreden ‘verboden’ magazijn

De werknemer overtreedt in deze periode meerdere keren de bedrijfsregels. Vervolgens wordt de werknemer voor twee dagen op non-actief gezet als blijkt dat hij veiligheidsschoenen uit een magazijn wegneemt, terwijl hij geen toegang mag hebben tot dit magazijn. Een maand later verlaat de werknemer de bedrijfsruimte en gaat met de bedrijfsauto eten halen voor zijn collega’s. Volgens de werkgever is het verboden privé gebruik van de bedrijfsauto te maken.

 

Enkele weken later wordt de werknemer op non-actief gesteld en daarop verzoekt de werkgever de arbeidsovereenkomst te laten ontbinden door de kantonrechter.

 

Op grond van het aantal incidenten is volgens de werkgever de maat vol. De ontbinding is gelegen in verwijtbaar gedrag van de werknemer. De kantonrechter ziet echter geen verwijtbaar handelen van de werknemer. De incidenten die al langer geleden waren, neemt de rechter niet eens in overweging.

 

Werknemer had voorbeeldfunctie

Het incident inzake de veiligheidsschoenen is volgens de kantonrechter wel ernstig gelet op zijn voorbeeldfunctie als leidinggevende en dat het hem was verboden de veiligheidsschoenen mee te nemen. Wanneer hij deze veiligheidsschoenen had willen hebben, dan diende hij de arbo-arts daarvan in kennis te stellen. De disciplinaire maatregel was dan ook terecht.

 

‘Bedrijfsauto pakken was gewoonte’

Het halen van eten met de bedrijfsauto was echter geen ernstig incident. Het kwam veel vaker voor dat werknemers de bedrijfsauto namen om bijvoorbeeld collega’s af te zetten op Schiphol. Bovendien stond de auto van de werknemer ook op het terrein en had hij deze ook kunnen nemen.

 

Blijkbaar was het gewoonte om een bedrijfsauto mee te nemen. In dit geval ging de werknemer eten halen voor collega’s, dus zat er zelfs een ‘zakelijk tintje’ aan. Ondanks de huisregels dat bedrijfsauto’s niet voor dit soort activiteiten gebruikt mocht worden, ziet de rechter hier geen kwaad in.

 

Disciplinaire maatregel voldoende

De kantonrechter is van oordeel dat met een disicplinaire maatregel kon worden volstaan. De arbeidsovereenkomst wordt dan ook niet ontbonden.

 

Rechtbank Noord-Holland

4 augustus 2016

ECLI:NL:RBNHO:2016:6582

 

Bron: PW de Gids

 

Neem contact op of meld een klacht

Wij staan voor u klaar!

Uden: 088 - 5500 600 | Info@hr5.nl

Klacht melden

HR5 algemeen
HR5 Arbo & verzuimmanagement

Bel mij terug

Verstuur nummer

Stel een vraag

Verstuur vraag

Deel op:

Naar boven