HR5 werknemers loket Loket.nl NMBRS
HR5 werkgevers loket Loket.nl NMBRS
HR5 Expertise centrum
HR5 verzuim loket Dotweb Cloud

HR5 Nieuws

Nieuws overzicht Nieuws archief

Angst voor ziekmelden

De crisis lijkt de oorzaak dat mensen hun werk zo serieus nemen. De Nederlander richt zelfs zijn privéleven in naar het werk en durft zich niet ziek te melden.

 

"Vermoedelijk veroorzaakt de angst om werkloos te worden dat men zich niet snel ziek meldt, zelfs niet bij hevige stressklachten," zegt Ingrid Weijnen, psychotherapeut en Directeur Behandeling bij U-center.

 

 

 


Onderzoek
U-center deed onderzoek naar in hoeverre de Nederlandse werknemer in zijn privéleven rekening houdt met zijn werk. Conclusie: we houden rekening met het drinken van de hoeveelheid alcohol als we de volgende dag moeten werken, en bij stressklachten blijven we vrijwel nooit ziek thuis. Wanneer we toch te diep in het glaasje hebben gekeken, gaan we de volgende dag toch naar het werk.


Bereidwilligheid uit angst
De crisis bepaalt grotendeels het arbeidsethos van de Nederlandse werknemer, en die is goed. Op zondagavond drinken de Nederlandse werknemers geen tweede glas wijn als er de volgende dag een drukke planning op het werk te wachten staat. Ruim veertig procent van de respondenten zegt hier namelijk rekening mee te houden. Bovendien geeft meer dan de helft aan helemaal niet te drinken tijdens de werkweek.

 

Stressbestendig
Wanneer stressklachten de kop opsteken, durft men soms een dag vrij te nemen. Een op de tien respondenten meldt zich weleens ziek vanwege een te hoog stresslevel. Opvallend is verder dat de oudere generatie stressbestendiger is dan de jeugd. Slechts 8 procent van de leeftijdscategorie 56-65 jaar zegt zich ziek te melden als het te veel wordt. Bijna een kwart van de ondervraagde jongeren daarentegen gebruikt stress als aanleiding om thuis te blijven. "Gezien deze feiten roep ik werkgevers op scherp te zijn op jongere werknemers om ziekteverzuim door stressklachten tegen te gaan," aldus Weijnen.

 

Verminderen stressklachten
Om dit ziekteverzuim te voorkomen is het ook mogelijk zelf maatregelen te treffen om stressklachten te verminderen. De meest gebruikte maatregel onder respondenten is het zorgen voor voldoende ontspanning. Meer dan de helft past dit toe om het stresslevel te verlagen. Jongeren kiezen ook vaak voor het beoefenen van sport, of willen graag met iemand over het stressprobleem praten. Ouderen zijn echter niet van deze maatregelen gecharmeerd. Zij kiezen liever voor het nemen van voldoende rust.

 

Bron: P&O Actueel

Neem contact op of meld een klacht

Wij staan voor u klaar!

Uden: 088 - 5500 600 | Info@hr5.nl

Klacht melden

HR5 algemeen
HR5 Arbo & verzuimmanagement

Bel mij terug

Verstuur nummer

Stel een vraag

Verstuur vraag

Deel op:

Naar boven