HR5 werknemers loket Loket.nl NMBRS
HR5 werkgevers loket Loket.nl NMBRS
HR5 Expertise centrum
HR5 verzuim loket Dotweb Cloud

HR5 Nieuws

Nieuws overzicht Nieuws archief

Afspiegelingsbeginsel: AOW-gerechtigden als eersten eruit

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft bekendgemaakt dat het Ontslagbesluit zodanig wordt aangepast dat als er sprake is van ontslag om bedrijfseconomische redenen waarbij het afspiegelingsbeginsel wordt toegepast, AOW-gerechtigden het eerst in aanmerking komen voor ontslag.

 

 

 

Nu kan bij toepassing van het afspiegelingsbeginsel bij een ontslag om bedrijfseconomische redenen een doorwerkende AOW-er niet voor ontslag in aanmerking komen, omdat hij meer dienstjaren heeft dan een 55-jarige werknemer in dezelfde leeftijdsgroep (55 jaar en ouder) binnen dezelfde categorie uitwisselbare functies. Dit is niet de bedoeling geweest. Dit ongewenste en onbedoelde effect van de regelgeving wordt in het Ontslagbesluit aangepast. De aanpassing van het Ontslagbesluit gaat in per 1 april 2014.

 

 

Afspiegelingsbeginsel

 

Het afspiegelingsbeginsel kent vijf categorieën. De categorie met de hoogste leeftijdsgroep (55 jaar en ouder, art. 4.1 lid 1 Ontslagbesluit) wordt gewijzigd in 55 jaar tot de AOW-leeftijd. Hierdoor komen AOW-gerechtigde werknemers in geval van ontslag wegens bedrijfseconomische redenen het eerst voor ontslag in aanmerking. Daarnaast wordt bepaald dat binnen de groep AOW-gerechtigde werknemers de werknemers met het kortste dienstverband het eerst voor ontslag in aanmerking komen. Daarvoor is artikel 4.1 lid 2 toegevoegd.

 

De aanpassing van het Ontslagbesluit voorkomt dat een werknemer die voor zijn inkomen aangewezen is op het verrichten van arbeid zijn plaats moet afstaan aan een AOW-gerechtigde werknemer voor wie dat niet het geval is.

 

 

Bron: HR Praktijk

Neem contact op of meld een klacht

Wij staan voor u klaar!

Uden: 088 - 5500 600 | Info@hr5.nl

Klacht melden

HR5 algemeen
HR5 Arbo & verzuimmanagement

Bel mij terug

Verstuur nummer

Stel een vraag

Verstuur vraag

Deel op:

Naar boven