HR5 werknemers loket Loket.nl NMBRS
HR5 werkgevers loket Loket.nl NMBRS
HR5 Expertise centrum
HR5 verzuim loket Dotweb Cloud

HR5 Nieuws

Nieuws overzicht Nieuws archief

6 Tips om griep op de werkvloer te voorkomen

Vrijwel iedere winter is er sprake van een griepepidemie in Nederland. Uiteraard willen werkgevers voorkomen dat hun medewerkers ziek worden. Zieke medewerkers kosten immers veel geld. Volgens TNO kost elke dag dat een werknemer ziek thuis zit gemiddeld €223. Hoe voorkom je nu als werkgever dat deze epidemie zich verspreid op de werkvloer?

 

Zeker in kantoortuinen verspreid het griepvirus zich snel. Zieke medewerkers die hoesten of niezen zorgen voor verspreiding van het virus, dat tot wel 24 uur kan overleven buiten het menselijke lichaam. 6 Tips voor een griepvrije werkplek:

 

1. Versterk het immuunsysteem

Het begint bij de basis. Het immuunsysteem vormt de eerste verdediging tegen het griepvirus. Moedig medewerkers aan om voldoende te slapen, voldoende te bewegen en frisse lucht binnen te krijgen en gezond te eten. Een werkgever kan daar zelf ook een rol in spelen door bijvoorbeeld vers fruit op de werkvloer aan te bieden, het assortiment in de bedrijfskantine aan te passen, voldoende gelegenheid te bieden voor pauzes en werken na kantooruren te ontmoedigen.

 

2. Stimuleer veelvuldig handenwassen

Vooral na groepsbijeenkomsten of na bezoek van ruimtes waar veel verschillende mensen komen (zoals keukens, wc's, kopieerruimtes en vergaderzalen). Stel desinfecterende middelen ter beschikking van medewerkers. Investeer (eventueel) in kranen met sensoren, zodat medewerkers deze niet aan hoeven raken. Vertel medewerkers dat het 15 tot 20 seconden duurt voordat water met zeep effectief is en dring aan op het goed droogmaken van handen. Via vochtige handen worden veel meer bacteriën verspreid.

 

3. Reinig en ontsmet je werkplek

Maak bureaus goed schoon en vraag medewerkers dit ook zelf te doen met bijvoorbeeld schoonmaakdoekjes. Maak ook dingen die je regelmatig aanraakt, zoals (mobiele) telefoon, muis, toetsenbord en deurklinken goed schoon.

 

4. Vermijd aanraking van het gezicht

Het griepvirus kan dus 24 uur buiten het lichaam overleven. Wees voorzichtig met het aanraken van het gezicht, vooral ogen, neus en mond. Gebruik een eigen beker in plaats van (afwasbare) bekers voor algemeen gebruik.

 

5. Ga naar buiten

Binnen kom je voortdurend in aanraking met ziektekiemen. Moedig medewerkers daarom aan om regelmatig naar buiten te gaan en wat frisse lucht te happen. Zo worden de interne 'ziektekiemenfilters' van medewerkers ververst.

 

6. Blijf thuis als je ziek bent

Als medewerkers ziek zijn kunnen ze het beste thuis uitzieken. Als ze naar het werk komen besmetten ze anderen. Zieke kantoorwerkers die toch per se willen werken, kunnen dat vanuit huis doen.

 

Bron: P&O Actueel

Neem contact op of meld een klacht

Wij staan voor u klaar!

Uden: 088 - 5500 600 | Info@hr5.nl

Klacht melden

HR5 algemeen
HR5 Arbo & verzuimmanagement

Bel mij terug

Verstuur nummer

Stel een vraag

Verstuur vraag

Deel op:

Naar boven