HR5 werknemers loket Loket.nl NMBRS
HR5 werkgevers loket Loket.nl NMBRS
HR5 Expertise centrum
HR5 verzuim loket Dotweb Cloud

HR5 Nieuws

Nieuws overzicht Nieuws archief

5 tips om u voor te bereiden op de vakantie-uittocht

Met de vakantie-uittocht in juli en augustus maken veel Nederlandse werkgevers zich zorgen. Acht op de tien geven aan dat hun bedrijf negatieve gevolgen ondervindt van de zomermaanden.

 

Dit blijkt uit onafhankelijk onderzoek van Robert Half, arbeidsbemiddelaar op het gebied van financiële en administratieve professionals. CFO’s en financieel directeuren vrezen vooral voor vertraagde commerciële activiteiten en productiviteitsverlies.

 

Meer dan een derde (35 procent) van de CFO’s en financieel directeuren zegt dat tijdens de zomermaanden de commerciële activiteiten vertragen, gevolgd door 20 procent die vreest voor productiviteitsverlies. Nog eens 19 procent zegt dat er door het jaarlijkse verlof minder leiding is van management en 7 procent is van mening dat het personeel minder gemotiveerd is. Slechts 19 procent stelt dat ze geen negatieve gevolgen ondervinden van de zomermaanden.

 

“Vakantie is het perfecte moment voor werknemers om op te laden. Uit ervaring weten wij dat werknemers die tijdig vakantiedagen opnemen, positiever zijn over hun werk en na de vakantie gemotiveerder en productiever terugkeren," zegt Stephan Renken, Directeur Robert Half Nederland. “Tijdens de zomermaanden schommelt echter bij veel bedrijven de bezetting door de vakanties die in deze periode gepland staan. Niet alle bedrijven kunnen het zich veroorloven om tijdens de vakantie projecten en taken te laten liggen. Om productiviteitsverlies tot een minimum te beperken en tegelijkertijd de vaste werknemers hun welverdiende vakantie te gunnen, doen bedrijven geregeld een beroep op tijdelijke arbeidskrachten. Dit verlicht de werklast van de thuisblijvers en stelt hen in staat de gewenste bedrijfsproductiviteit te behouden.”

 

Zonder zorgen op vakantie

 Robert Half heeft vijf tips opgesteld voor bedrijven, zodat werknemers zonder zorgen op vakantie kunnen:

  • Maak een teamplanning – Door een teamplanning op te stellen kunnen de taken onderling verdeeld worden wanneer werknemers met vakantie zijn. Hierdoor kent iedere werknemer zijn/haar verantwoordelijkheden en kunnen ze op voorhand werkzaamheden tijdig inplannen.
  • Wees voorbereid – Voor een collega met vakantie gaat, is het belangrijk om duidelijkheid te scheppen over de verwachtingen en deadlines. Een goede voorbereiding en duidelijke afspraken met betrekking tot de taken zijn nodig om de (bijkomende) werklast efficiënt te verdelen en de nodige acties te ondernemen.
  • Zorg voor ondersteuning – Door een beroep te doen op tijdelijke arbeidskrachten tijdens de zomermaanden kunnen dagelijkse werkzaamheden en dringende projecten opgepakt worden, zodat de vakantiegangers met een gerust hart op vakantie kunnen en de thuisblijvers niet overbelast raken.
  • Laat enige flexibiliteit toe – Door werknemers extra flexibiliteit te geven in de tijd vlak voor hun vakantie zullen ze nog meer geneigd zijn om extra inspanningen te leveren om hun taken tijdig af te ronden.
  • Vergeet (wettelijke) vakantie niet te stimuleren – Iedere werknemer heeft recht op vakantie. Het is belangrijk om werknemers aan te moedigen deze dagen op te nemen. Werknemers die tijdig hun vakantiedagen opnemen, zijn over het algemeen productiever en meer tevreden.

 

Bron: HR Praktijk

 

Neem contact op of meld een klacht

Wij staan voor u klaar!

Uden: 088 - 5500 600 | Info@hr5.nl

Klacht melden

HR5 algemeen
HR5 Arbo & verzuimmanagement

Bel mij terug

Verstuur nummer

Stel een vraag

Verstuur vraag

Deel op:

Naar boven