HR5 werknemers loket Loket.nl NMBRS
HR5 werkgevers loket Loket.nl NMBRS
HR5 Expertise centrum
HR5 verzuim loket Dotweb Cloud

HR5 Nieuws

Nieuws overzicht Nieuws archief

4 tips voor vitaal personeel

Wat kunnen organisaties doen aan preventie en vitaliteit zonder dat het al te veel kost?

 

Werkgevers vinden het niet altijd gemakkelijk om van medewerkers te horen dat het op de werkvloer niet goed gaat, dat bijvoorbeeld de belasting te hoog is, er conflicten spelen of dat ze zich niet gewaardeerd voelen. Toch is dat een van de zaken waarop veel winst te behalen is om een organisatie vitaler te maken.

 

 

‘Een beetje aandacht geven aan je medewerkers, ze wat meer autonomie geven en meer ruimte bieden voor plezier in het werk kan al veel teweeg brengen,’zegt Kirsten Verstraten, Propositiemanager Bedrijfszorg bij Coöperatie VGZ. Vier tips van Verstraten:

 

 

1. Durf te luisteren naar je medewerkers

“In gesprek gaan kan confronterend zijn, want medewerkers kunnen dingen zeggen die je als werkgever helemaal niet wilt horen. Maar ze kunnen heel waardevolle ideeën hebben. Bovendien moet je de mensen die voor je werken niet vergeten. Aandacht kan veel doen. Als een directeur aan een medewerker vraagt: ‘Hebben we het goed gedaan en wat hadden we anders kunnen doen?’, voelt die medewerker zich gewaardeerd.”

 

 

2. Laat medewerkers zelf het rooster maken

“Als een leidinggevende de medewerkers inroostert, is er vaak gemor over de ongunstige tijdstippen. Wij hebben bij verschillende bedrijven gezien wat voor positief effect het heeft als de mensen dat zelf doen. Dan vinden ze het prima om af en toe op vervelende tijdstippen te moeten werken, want ze hebben ook gunstige tijden gekregen en weten dat het voor iedereen geldt. Het geeft ze autonomie en mensen voelen zich hier goed bij.”

 

 

3. Laat medewerkers zelf analyseren wat de problemen zijn

“Een andere simpele aanpak hebben we gezien bij een werkgever die de medewerkers van een team wat niet goed samenwerkte in groepjes heeft laten analyseren wat de problemen waren. Ze moesten aangeven waar ze tegenaan liepen en daar zo open mogelijk over zijn. Ze mochten aan de leidinggevende en de directie presenteren wat hun bevindingen en oplossingen waren. De medewerkers voelden zich gehoord en kwamen bovendien met oplossingen die ook grotendeels zijn overgenomen.”

 

 

4. Investeer in medewerkers, ook als ze maar een jaarcontract hebben

“Een vast contract is niet meer standaard. Toch moet je als werkgever ook in mensen met een jaarcontract investeren. Want als ze na dat jaar naar een andere organisatie gaan komen er bij jou weer mensen voor terug uit andere bedrijven. Daarvan wil je dat ze vitaal en goed inzetbaar zijn en zich hebben kunnen ontplooien. We hebben met z’n allen in Nederland een verantwoordelijkheid voor economie, gezondheid, welzijn en zorgkosten. Je bent als werkgever bovendien veel aantrekkelijker als je werknemers mogelijkheden biedt om zich te ontwikkelen.”

 

Bron: PW De Gids

Neem contact op of meld een klacht

Wij staan voor u klaar!

Uden: 088 - 5500 600 | Info@hr5.nl

Klacht melden

HR5 algemeen
HR5 Arbo & verzuimmanagement

Bel mij terug

Verstuur nummer

Stel een vraag

Verstuur vraag

Deel op:

Naar boven